Polonia confirmă calea naționalistă moderată. Ce s-a petrecut la prezidențiale

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, se află pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidențiale dar rezultatele arată o luptă strânsă în cel de-al doilea tur, din 12 iulie, anunță Reuters.

Vă invităm să dați share la această știre

Duda, susținut de partidul naționaist Lege și Justiție, a obținut 43,67% din voturi, conform rezultatelor obținute după numărarea a 99,78% din numărul total de secții de votare.

Primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care reprezintă cel mai mare partid de opoziție, Platfoma Civică, a ocupat locul doi cu 30,34%.

Realegerea presedintelui Duda, un aliat al guvernului, care se va confrunta in turul al doilea cu primarul liberal al Varsoviei Rafal Trzaskowski, este esentiala pentru ca partidul nationalist de guvernamant Lege si Justitie sa isi puna in aplicare agenda conservatoare, inclusiv reforme despre care Uniunea Europeana sustine sa submineaza independenta justitiei.

Presedintele are dreptul sa respinga legi prin veto, iar Trzaskowski, candidatul celui mai mare partid de opozitie, Platforma Civica de centru, s-a angajat sa opreasca reformele despre care afirma ca erodeaza democratia.

„Doresc sa multumesc tuturor pentru vot”, a afirmat Duda in fata suporterilor dupa publicarea exit poll-ului.

Rezultatul final al votului din primul tur sunt asteptate in aceasta saptamana.

Duda a obtinut 41,8% din voturi, iar Trzaskowski s-a plasat pe locul al doilea, cu 30,4%. Intrucat niciunul dintre cei 11 candidati nu a obtinut peste 50% din voturi in primul tur, turul al doilea va fi organizat pe 12 iulie.

Duda este considerat de mult timp ca fiind favorit pentru castigarea alegerilor, dar unele sondaje recente au aratat ca Trzaskowski va castiga in turul al doilea.