Un studiu realizat de cercetătorii Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), care analizează evoluția economică a municipiului Cluj-Napoca și a Zonei Metropolitane Cluj în deceniul precedent, realizând și o analiză a impactului crizei COVID-19 asupra pieței muncii din Zona metropolitană Cluj, arată că pandemia a dus la pierderea a 4.126 locuri de muncă, însă, în prezent, economia clujeană este în curs de revenire.
Potrivit analizei, economia Zonei Metropolitane Cluj-Napoca a crescut din ianuarie 2019, până în ianuarie 2020, cu 2,3% la nivelul pieței muncii (cu 5.818 locuri de muncă), ritm de expansiune similar creșterii anuale din ultima decadă, ceea ce a făcut din Cluj cea mai dinamică economie regională din România.
Până la sfârșitul lunii mai 2020 s-au pierdut însă 3.437 locuri de muncă, ceea ce înseamnă o scădere de 1,4% a numărului de salariați. La nivel județean, pierderea a fost de 4.126 locuri de muncă.
Astfel, 1 din 4 salariați din județul Cluj a avut contractul suspendat în contextul pandemiei, iar până în iulie, în județ au fost suspendate 77.450 de contracte de muncă în regim de urgență. Cele mai multe contracte (67%) au fost suspendate în Cluj-Napoca, fapt previzibil deoarece municipiul concentrează 71% din forța de muncă a județului. Cei mai mulți salariați cu contracte suspendate au fost în șomaj tehnic. Categoria de salariați cel mai puternic afectată a fost cea a muncitorilor. Au fost suspendate 33.600 (43%) de contracte pentru muncitori calificați, semicalificați (operatori) și necalificati. În industrie, 1 din 3 salariați au fost în șomaj tehnic, iar 24% din totalul contractelor suspendate au fost pentru lucrătorii în comerț. În sectorul de ospitalitate, unde lucrează 11.400 de persoane în Zona Metropolitană Cluj, 62% dintre contractele de muncă au fost suspendate. În sectorul de servicii personale (coafor, frizeri, make-up, fitness), 42% din salariați au avut contractele suspendate. În perioada stării de urgență au fost suspendate 3.481 contracte pentru directorii generali și executivi ai companiilor mari, iar o parte dintre companii au folosit contextul creat de pandemie pentru a se restructura și a ține sub control bugetul de salarii. „Economia este în curs de revenire. În acest moment, în județul Cluj mai sunt suspendate 7.728 contracte în termeni de urgență, iar în Cluj-Napoca, 5.756, fapt care înseamnă că doar 2,7% din salariați au contractele suspendate”, afirmă autorii studiului. În Cluj-Napoca, sectorul de IT a crescut cu 2% în perioada pandemiei, ceea ce face ca în acest moment acesta să fie cel mai mare sector economic al orașului, cu 25.886 de angajați.
Discussion about this post