Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, chestionat vineri, la Focșani, dacă ia în calcul externarea pacienților asimptomatici, a declarat: „Purtăm în acest moment discuții. Sunt patologii care pot fi concomitente și atunci, chiar dacă este asimptomatic, în cazul unor patologii concomitente trebuie tratat cu mai multă atenție. Evaluarea la 6-7 zile și externarea la 10 zile rămân în perspectivele noastre, dar în condițiile în care vom vedea că avem un număr în scădere”.
Potrivit acestuia, autoritățile nu pot gestiona „returnarea către domiciliu sau societate” a unor cazuri confirmate pozitiv cât timp sunt multe îmbolnăviri noi. Declaraţiile sale vin într-un context ciudat, întrucât Avocatul Poporului ceruse analizarea situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 internate obligatoriu în spitale și măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților.
Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț care ar putea schimba ceea ce ştiu Tătaru şi Arafat despre noul coronavirus și boala pe care o declașează, COVID 19. Asimptomaticii transmit destul de greu agentul patogen. Dr. Maria Van Kerkhove, şefa Programului Urgenţă al OMS: Se pare că sunt rare cazurile în care indivizii asimptomatici transmit virusul. Ceea ce dorim cu adevărat este să ne concentrăm asupra cazurilor simptomatice. Am urmărit cazurile simptomatice pentru că am ştiut că este un germen patogen. Este transmis de la o persoană infectată prin picături de lichid infectate. Dacă am fi monitorizat toate cazurile simptomatice, dacă le-am fi izolat, dacă am fi monitorizat toate contactele şi le-am fi pus în carantină, am fi redus drastic îmbolnăvirile.
Discussion about this post