Parlamentul a adoptat legea de descentralizarea accesării fondurilor europene pentru dezvoltare regională

Accesarea fonudrilor europene pentru regiuni se va putea realiza fără aviz de la București

Vă invităm să dați share la această știre

Dacă până acum, Agenţiile de Dezvoltare Regională erau doar organisme intermediare, cu un rol important în derularea fondurilor de dezvoltare regională, dar dublate de autoritatea de management din cadrul guvernului, care avea ultimul cuvânt, potrivit noii legislații, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Fondurile alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României nu vor mai fi gestionate în ultimă instanță de la București, cum era până acum, ci la nivel regional. În mod frecvent, verificările efectuate de la București erau redundante, mărind birocrația și timpul necesar accesării fondurilor europene.

Legea a fost depusă în 25 februarie, de parlamentari din toate partidele. Ea a fost votată în Camera Deputaților, decizională, cu 265 de voturi pentru, 26 contra și două abțineri și a fost trimisă spre promulgare, la președintele României. Anterior, guvernul Orban I încercase reglementarea chestiunii printr-una dintre cele 25 de OUG-uri, date chiar cu o zi înaintea moțiunii de cenzură din 5 februarie.

Sumele aflate în joc sunt mari. Astfel, la nivelul regiunii Nord-Vest, alocarea pentru perioada 2014-2020 prin Programul Operațional Regional a fost 858,7 milioane de euro, suma fiind aprobată integral numai după avizul final de la autorităţile centrale de la București. În următoarea perioadă de programare, 2021-2027 este foarte probabil ca sumele pentru dezvoltare regională să cunoască o creştere semnificativă.