Papa a declarat că susţine implementarea prin lege a parteneriatului civil: „Trebuie să creăm o lege a parteneriatului civil. În acest fel, ei vor avea protecţia legii. Eu m-am implicat în susţinerea unor astfel de legi”.
„Persoanele gay au dreptul să fie parte a unei familii. Ei sunt copiii lui Dumnezeu şi au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie alungat sau să fie făcut să sufere din această cauză”, susţine Papa Francisc într-un nou documentar, despre relaţia Bisericii Catolice cu comunitatea LGBTQ.
Papa Francisc a discutat despre parteneriatul civil în documentarul „Francesco”, care a avut premiera miercuri la Festivalul de Film de la Roma.
Documentarul ilustrează abordarea Suveranului Pontif privind diferite probleme sociale actuale de impact – problemele „celor care se află la periferiile existenţiale” – migranţi, refugiaţi, săraci, dar şi probleme precum rolul femeilor în societate, dar şi atitudinea credincioşilor privind comunitatea LGBTQ.
Până acum, poziţia oficială a Vaticanului, dar şi a precedesorilor papei a fost negativă față de comunitatea LGBTQ.
Dacă cel mai înalt oficial al cel mai mari comunități creștine din lume, Biserica Catolică, dorește lărgirea înțelegerii clasice și biblice a noțiunii de cununie și familie, cunoscută ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, în parteneriat pentru familie între două persoane de același sex, de ce oare nu se militează și pentru un parteneriat între 3 sau mai multe persoane?
Principiile unui astfel de parteneriat extins ar fi același ca și la parteneriatul între două persoane: dragostea care-i unește pe cei implicați și faptul că toți suntem copii ai lui Dumnezeu, cum bine afirmă Papa Francisc.
Și ar mai fi o chestiune care ar face un parteneriat între 3 sau mai multe persoane mai degrabă de susținut și implementat decât unul între două persoane de același sex: într-un parteneriat între doi bărbați și o femeie sau două femei și un bărbat există posibilitatea procreerii ceea ce într-un parteneriat între două persoane de același sex ar fi imposibil.