Pacienţii cu covid-19 nu mai beneficiază de pachetul de lux cu izoletă al SMURD

Celebra izoletă a devenit un moft prea îndepărtat pentru "catastrofa epidemiologică" a bişniţarilor de stat Arafat şi Tătaru

Vă invităm să dați share la această știre

Transportul pacienţilor cu COVID-19 din România se face cu ambulanţe, dar fără izoletă, spre deosebire de începutul epidemiei. El Comandante, agresivul şi panicardul şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienţilor cu COVID-19, pentru că nu există obiectele muncii. Pe de altă parte, eterna Alis Grasu, şefa de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov,  susţine că SABIF nu a fost vreodată dotat cu izolete.

În lupta împotriva epidemiei de coronavirus, un prim element distinctiv a fost apariţia izoletei. Echipamentul asigura transportarea persoanei suspecte de coronavirus într-un mediu izolat pentru a se evita răspândirea virusului. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat pe 20 martie că ROMARM a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit apeviştilor, „îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infectate”.

Situaţia s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunţat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus. „La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienţilor cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienţilor este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraş ca să putem transporta pe toţi. Nu putem aştepta după izoletă. Nici în alte ţări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puţine”, a declarat, pentru Europa Liberă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că ambulanţele se nebulizează, se dezinfectează şi li se şterg suprafeţele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanţelor care transportă pacienţi COVID-19.