Orlando dezumflă „bomba” lui Cîțu

Documentul incriminator anunțat de Florin Cîțu, prin care fostul ministru Orlando Teodorovici s-ar fi opus unei creșteri cu 40% a pensiilor de către Guvernul Dăncilă, nu susține afirmațiile ministrului liberal

VP-news – Eugen Orlando Teodorovici - Facebook

Vă invităm să dați share la această știre

Ministerul Finanțelor Publice a făcut public o Notă de informare a fostului ministru Eugen Orlando Teodorovici din 2019, în care acesta prezenta rezultatele discuțiilor purtate de reprezenanții BNR și ai MFP cu cei ai Băncii Mondiale. În respectivul document, Teodorovici sublinia îngrijorările reprezanților FMI în legătură cu menținerea deficitului bugetar la 3% în condițiile în car eîn 2020 era prevăzuta majorarea pensiilor cu 40%. La capitolul propuneri, se menționa și reanalizarea calendarului de implementare al prevederilor Legii numarul 127/2019 privin sistemul public de pensii.
Actualul ministru al Finanțelor Florin Cîțu a făcut din nota de informare o armă politică, prin care a încercat să demonstreze în repetate rânduri că până și guvernul PSD și-a dat seama de imposibilitatea majorării pensiilor. Dacă euforicul Cîțu s-ar fi limitat la atât poate că ar fi fost credibil, însă actualul ministru s-a lăsat dus de val și a postat pe 25 iunie un comentariu în care acuza că PSD vinde România:
„Anul trecut în octombrie, în numele PSD, fostul ministru de finanțe a prezentat un document în ședință de guvern prin care propunea, nici mai mult nici mai puțin, vânzarea la reducere a României.
În documentul respectiv se propunea cel mai mare împrumut din istorie pentru a acoperi gaura din buget generată de creșterea pensiilor. (vezi poza)
Vă atrag atenția asupra a două lucruri:
1. Au știut în permanenta că nu bani să plătească creșterea cu 40% a pensiilor.
2. Au știut că nu au bani pentru plata salariilor în sectorul bugetar.
Atenție!
Iată ce prevedea planul negociat de PSD și aprobat de guvern:
– reducerea cu 30% a personalului bugetar
– reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor și cheltuielilor județene
– privatazirea CEC și EXIM BANK, cele doua bănci de stat
– privatizarea companiilor din sectorul energetic
– privatizarea parțială a sistemului sanitar
– reducerea arieratelor companiilor de stat
– aplicarea OUG 109 pentru toate copaniile de stat și regiile autonome
– Înghețarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.
ȘI
Atenție mare,
Prorogarea creșterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021.”
Delirul lui Cîțu a fost dezumflat prompt de Orlando Teodorovici: „<FANTASTIK-ul> Cîțu jubila cu o notă confidențială semnată de mine în calitate de ministru al finanțelor, la finalul lunii octombrie 2019, prin care informam GUVERNUL, cum era firesc, cu privire la riscurile NEÎNCADRĂRII în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB în situația aplicării unei creșteri a punctului de pensie cu 40% neînsoțită și de măsuri de REDUCERE a cheltuielilor nejustificate și de CREȘTERE a veniturilor bugetare. Iar aceasta este sintetizată în finalul notei, la punctul de PROPUNERI, care viza necesitatea adoptării unui set de măsuri legislative tocmai pentru a acomoda în #buget creșterea punctului de pensie cu 40%!
Și NU m-am ferit niciodată să afirm că măsuri precum impozitarea pensiilor speciale sau reducerea cheltuielilor inutile și nejustificate din administrația publică sunt imperios necesare, așa cum, pe de altă parte, creșterea punctului de pensie cu 40 % este aplicabilă conform legii, în ciuda manipulării practicate cu insistență de un guvern PNL INCOMPETENT și INCAPABIL să vină cu soluții pertinente!
Iar guvernarea PNL este ULTIMA care putea folosi acest document ca armă politică de campanie electorală, în condițiile în care flexibilitatea bugetară generată la nivel european de pandemia COVID 19, prin derogarea de la regula de deficit bugetar de 3% din PIB pentru anii 2020 și 2021, trebuia valorificată la maxim pentru stimularea economiei, pentru investiții și, nu în ultimul rând, pentru creșterea VENITURILOR românilor!!
Dar guvernul PNL, premierul Orban și ministrul său de finanțe nu au putut mai mult. Sau nu au vru?! Nu au putut mai mult decât „UMFLAREA” premeditată a deficitului încă din primele două luni ale guvernării, printr-o risipă de „TRIBUTURI” politice și plăți în avans, împrumuturi record ce au depășit și cele mai pesimiste previziuni ale Comisiei Europene și despre care nimeni nu cere și nimeni nu dă socoteală … ÎNCĂ!
În CONCLUZIE: condițiile din 2019 sunt schimbate acum și nu mai există cerința UE de încadrare în limita de deficit de 3%!Ca urmare, DACĂ ar fi vrut, guvernul Orban putea mări liniștit pensiile cu 40% și putea dubla și alocațiile copiilor, ceea ce eu aș fi făcut oricum, cu sau fără pandemie! Căci cine are VOINȚĂ și BUNĂ-CREDINȚĂ față de această țară și față de acest neam, are și putință și SOLUȚII!Doar să și vrea …
Așa că … punctul de pensie POATE și TREBUIE să crească cu 40!!
P.S. Așa cum puteți vedea, i-am explicat și lui Cîțu care sunt soluțiile pentru ca această majorare să fie posibilă… Dar este prea „FANTASTIK” ca să înțeleagă, să poată și să vrea, ORICÂT și ORICINE i-ar explica …”