Orban îi sare în apărare lui Anisie

Premierul susține că demisia ministrului Educației cerută de PLUS și PSD reprezintă o „politizare dramatică a subiectului"

VP-news – Ludovic Orban - Gov.ro

Vă invităm să dați share la această știre

Premierul Ludovic Orban, aflat în vizită electorală în județul Călărași, a făcut mai multe declarații de presă referitor la începerea anului școlar, prin care și-a declarat încrederea în sistemule educațional și măsurile luate de Ministerul Educației.
„Eu am încredere în dascălii din România, am încredere în sistemul de educaţie din România. Sunt convins că la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire decât liber în alte locuri, la locul de joacă sau pe terenul de sport. (…) Sigur că și părinții trebuie să aibă încredere. (…) Sigur că există temeri, sigur că sunt diferite aspecte care nu sunt perfecte, care încă n-au fost puse la punct în detaliu, dar orice fel de aspect poate fi remediat. De regulă, am lăsat la latitudinea consiliilor de administrație ale școlilor decizia privitoare la modul în care să înceapă școala, de asemenea, și eventuale măsuri care trebuie luate pentru a asigura accesul la învățământ al copiilor, protejarea sănătății copiilor. Eu îi rog pe părinți să aibă încredere, sigur, să le spună copiilor lor să respecte măsurile de protecție sanitară care sunt instituite în cadrul fiecărei școli. Trebuie să aibă încredere pentru că este în beneficiul copiilor. (…) Sigur că părinții trebuie să urmărească atenți sănătatea copiilor și, la orice simptom care poate să genereze suspiciunea, pot să ia decizia – copilul să nu se ducă fizic la școală și să participe online -, dacă au simptome care pot să conducă la suspiciunea că sunt infectați copiii“
Întrebat dacă are ceva să-i reproșeze ministrului Educației pentru modul în care a gestionat începerea anului școlar, premierul Orban s-a eschivat, declarând: „Când am avut ceva să-i spun, i-am spus. Am urmărit cât am putut întreg procesul. Sigur că nu e un proces simplu. Aici, în pregătirea deschiderii şcolilor nu este implicat numai Ministerul Educaţiei, e implicat şi Ministerul Sănătăţii prin direcţiile de sănătate publică, autorităţile locale. Gândiţi-vă că şcolile sunt în proprietatea localităţilor. Administraţia locală are un rol extrem de important şi am încercat să avem o comunicare cât mai bună cu autorităţile locale.”
Referitor la demisia Monicăi Anisie din guvern, solicitată public de liderul PLUS, Dacian Cioloş, primul-ministru susține că este vorba de politizare dramatică a subiectului: „Suntem în campanie electorală. Orice declaraţie trebuie privită în context electoral. În ceea ce mă priveşte, nu voi răspunde, dar voi spune câteva lucruri. Am vazut că domnul Cioloş cere concursuri pentru directori. Eu ştiu că mulţi dintre directorii actuali au dat concurs şi sunt în funcţie în urma concursurilor organizate în timpul guvernării Cioloş. De asemenea, îi readuc aminte că în urmă cu o săptămâna ne cerea, nouă, Guvernului, să nu politizăm deschiderea şcolii. Or, să ceri acum demisia unui ministru, cu o zi înainte de începerea şcolii, mi se pare o politizare dramatică a subiectului, cu atât mai mult cu cât, din câte îmi aduc eu aminte aşa, doamna Monica Anisie a fost secretar de stat la Ministerul Educaţiei în timpul guvernării Cioloş. Nu înțeleg, atunci era bună şi acum, când nu mai e în acelaşi partid cu dânsul sau, mă rog, în aceeaşi formă de guvernare cu dânsul nu mai e bună!? Sunt declaraţii politice. Nu răspund acestor declaraţii politice. Noi suntem preocupaţi să luăm toate măsurile necesare pentru a putea deschide şcoala în cele mai bune condiţii.”