Recomandarea a fost publicată vineri în jurnalul britanic medical BMJ. „Grupul de cercetare a constatat lipsa dovezilor că Remdesivir are rezultatele care să conteze pentru pacienţi, cum ar fi reducerea: mortalităţii, nevoia de ventilaţie mecanică, timpul până la îmbunătăţirea clinică şi altele”, a spus ghidul.
Recomandarea este un alt obstacol pentru medicament, care a atras atenţia la nivel mondial ca tratament potenţial eficient pentru Covid-19 în vară, după ce studiile preliminare erau promiţătoare.
La sfârşitul lunii octombrie, Gilead şi-a redus prognoza veniturilor din 2020, invocând o cerere mai mică decât cea aşteptată şi dificultăţi în prezicerea vânzărilor de Remdesivir.
Antiviralul este unul dintre singurele două medicamente autorizate în prezent pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19 din întreaga lume, dar un mare studiu condus de OMS, cunoscut sub numele de Solidarity Trial, a arătat luna trecută că a avut un efect redus sau deloc asupra mortalităţii sau asupra duratei spitalizării pentru pacienţii cu Covid-19.
Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu nooul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România.
Gilead a pus la îndoială rezultatele studiilor OMS.
„Veklury este recunoscut ca un standard de îngrijire pentru tratamentul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19 în liniile directoare de la numeroase organizaţii naţionale credibile”, au precizat reprezentanţii Gilead într-o declaraţie, referindu-se la numele de marcă al medicamentului, relatează Reuters.
„Suntem dezamăgiţi că orientările OMS par să ignore aceste dovezi într-un momentul în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume şi medicii se bazează pe Veklury ca primul şi singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienţii cu Covid-19”, a adăugat compania.
Grupul OMS, Guideline Development Group, a precizat că recomandarea sa se bazează pe o analiză a dovezilor, care a inclus date din patru studii internaţionale care au implicat peste 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19.
După examinarea dovezilor, s-a concluzionat că Remdesivirul, care trebuie administrat intravenos şi, prin urmare, este costisitor şi complex de administrat, nu are niciun efect semnificativ asupra ratelor de deces sau a altor rezultate importante pentru pacienţi.
Ultimele sfaturi ale OMS vin după ce unul dintre organismele de top din lume care reprezintă medicii de terapie intensivă a anunțat că antiviralul nu ar trebui utilizat pentru pacienţii cu Covid-19 din secţiile de ATI.
Recomandarea OMS, care nu este obligatorie, face parte din ghiduri, proiectate pentru a oferi îndrumări medicilor pentru a-i ajuta să ia decizii clinice cu privire la pacienţii aflaţi în situaţii aflate în mişcare, cum ar fi pandemia Covid-19. Orientările pot fi actualizate şi revizuite pe măsură ce apar noi dovezi şi informaţii.
Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro luna trecută.
Un tratament de la Spitalul Dr Victor Babeș din Timișoara ar ajuta la combaterea eficientă a coronavirusului
Un antiviral administrat de medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus. Este vorba despre Favipiravir care până acum a fost folosit în tratamentul formelor severe de gripă.
Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș din Timișoara, Favipiravir este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului. Medicii timișoreni spun că acesta a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanșa infecții mortale. Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-CoV 2 și reduce în acest fel perioada de spitalizare. De asemenea, ameliorează simptomele infecției cu coronavirus.
Medicamentul administrat de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății în urmă cu două luni.
„Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu COVID 19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit.”, a explicat Maria Cerbu, medic la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.
Medicamentul nu poate fi luat de oricine și oricând, avertizează medicii. Din cauza posibilității apariției unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital, sub supravegherea unui medic. Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara mai spun că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel așteptat. Durata tratamentului este de cinci zile.
„Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineața și trei seara, și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: înghițiți-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament.”, a precizat medicul Maria Cerbu.
Medicamentul este inclus și în protocoalele terapeutice ale unor țari precum Japonia, India și China. Autoritățile din România au anunțat că vor importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întâi în lupta împotriva Covid 19.
Discussion about this post