Poliția muntenegreană a continuat să-i interogheze pe liderii Bisericii Ortodoxe Sârbe din fosta provincie iugoslavă cu privire la organizarea unor ample proteste publice, sfidând, astfel, dictatura sanitar-miliţienească de la Podgoriţa, creatoare, ca în toată lumea, a restricțiilor guvernamentale legate de coronavirus. Astfel, luni, 22 iunie, cel mai important episcop ortodox sârb din Muntenegru, mitropolitul Amfilohije, a fost interogat în la Podgoriţa pentru organizarea protestelor, în ciuda interdicției de participare a unui număr de mai mult de 200 de persoane. Aceasta după ce ieri, în a doua Duminică după Cincizecime, miliţia muntenegreană a interogat mai mulţi preoți din orașele Bar, Pljevlja și Zabljak, după ce mii de persoane au participata alături de clericii pravoslavnici sârbi la proteste locale.
Mitropolitul Amfilohije a declarat duminică la un miting că nu i-a învinovățit pe polițiștii, care doar acționau la comenzi. „Nu este vina ofițerilor de poliție, ci a celor care le-au comandat”, a spus el. El a repetat că protestatarii doreau doar ca guvernul să renunțe la legea contestată a libertății de religie, despre care Biserica Sârbă spune că este folosită pentru a i se confisca proprietăţile.
Înainte ca pandalia coronavirusului să întrerupă cursul firesc al vieţii zilnice, zeci de mii de susținători ai Bisericii au organizat proteste de două ori pe săptămână, cerând retragerea legii adoptate în decembrie 2019. Respectiva lege prevede crearea unei liste de lăcașuri religioase din țară și spune că grupurile de credință care nu pot dovedi drepturile lor asupra acestor proprietăți riscă să le piardă în folosul proprietăţii statului, fiind vorba, practic, de o lege a secularizării, dar cu dedicaţie.
Pe 14 iunie, poliția a arestat preoți din orașele Budva, Berane și Pljevlja. Doi preoți din Podgoriţa și Danilovgrad, Mirceta Sljivancanin și Zeljko Calici, au fost reținuți pentru 72 de ore, acuzați de încălcarea măsurilor de sănătate. Pe 18 iunie, poliția a ordonat unui alt preot, părintele Sasa Janjici, din Pljevlja, să plece din Muntenegru, deoarece este cetățean al Bosniei și Herțegovinei și nu are drepturi de ședere în Muntenegru. Biserica insistă că niciunul dintre principalele partide de opoziție pro-sârbe și pro-ruse (a se citi pravoslavnice) nu se află în spatele protestelor. Duminică, vorbitorii au spus că Biserica nu încearcă să se amestece în politică, în ciuda acuzațiilor autorităților: „Niciun partid politic sau coaliție nu organizează și nu gestionează nici procesiunile de protest, nici viața Bisericii din Muntenegru. Politicienii și membrii partidelor au dreptul să participe la proteste, dar nu vor influența niciodată organizarea și solicitările noastre ”, au declarat reprezentanții Bisericii la adunarea de duminică din Podgoriţa. Cu toate acestea, mișcările politice pro-rusești și pro-sârbe au fost prezenţe frecvente la mitinguri.
Duminică, șeful poliției, Veselin Veljovici, a declarat că protestele reprezintă o amenințare pentru securitatea regiunii. El a acuzat Biserica că a răspândit radicalismul religios și discursul de ură. „Presupusa apărare a ortodoxiei pe cale de dispariție și atacurile la ordinea constituțională a Muntenegrului ca stat civil reprezintă grave amenințări la adresa securității pentru regiune”, a declarat Veljovici pentru agenția de presă de stat MINA.
În timpul epidemiei de coronavirus, poliția a depus de mai multe ori plângeri penale împotriva clerului ortodox sârb pentru încălcarea interdicțiilor guvernamentale. La 19 martie, au reţinut un preot de frunte, Momcilo Krivokapici, și pe fiul acestuia, Nemanja, pentru că au slujit la o biserică din orașul Kotor. Pe 20 martie, un preot din Budva a fost pus în arest timp de 72 de ore pentru încălcarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. La 29 aprilie, însuşi mitropolitul Amfilohije a fost dus la Parchetul Central, fiind acuzat că a oficiat o slujbă funerară; el a insistat că a respectat măsurile de sănătate ale guvernului. Pe 8 mai, poliția a depus o plângere penală împotriva a patru preoți ortodocși sârbi pentru organizarea unei liturghii pe străzile din orașul Berane, de Ziua Sf. Gheorghe. Pe 13 mai, episcopul Joanikije din Niksici și alți șapte preoți au fost arestaţi timp de 72 de ore pentru încălcarea interdicției adunărilor publice în timpul sărbătorii Zilei Sf. Vasilije cu mii de credincioși.
Discussion about this post