La 8.30 trecute fix, ministrul Muncii Violeta Alexandru a realizat „Activitate în teren”, cu ocazia primei zile de livrare a pensiilor mărite. Care nu sunt mărite cu procentul prevăzut inițial, de 40% la punctul de pensie, ci doar cu cât a vrut să dea Guvernul Orban, doar 14%.
Dar ce contează acest amănunt, când poți clama că ai mărit și îți poți face oleacă de campanie electorală în rândul pensionarilor, făcându-ți un merit și din faptul că le dai pensiile la timp. „Este o chestiune de normalitate ca pensiile să fie distribuite la timp, în fiecare lună. Luna aceasta, însă, s-a făcut o mobilizare aparte, de la rectificarea bugetară – mai precis de la publicarea OUG de rectificare în Monitorul Oficial până în 24 august (cu două zile înainte de termen) când taloanele au fost predate Poștei Române pentru a pregăti distribuția. Nu am vrut să întârziem nicio zi”, a declarat cu mândrie penelistă dna Alexandru.
S-ar putea însă ca, în scurt timp, să rămână fără obiectul mândriei, pentru că, potrivit declarațiilor făcute de Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, Birourile permanente reunite ale Parlamentului se vor reuni şi vor pune pe ordinea de zi a Comisiilor de buget-finanţe rectificarea bugetară a Guvernului Orban, pentru a elimina articolul prin care pensiile au fost nu mărite cu 14%, ci diminuate cu 26%. „Pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism, niciun fel de tertip, prin care să încerce, oricât de mult şi-ar dori, să evite această majorare de care pensionarii României au foarte mare nevoie”, a precizat Simonis.
Reacția social-democraților nu este o surpriză pentru Guvernul PNL, premierul Orban declarând încă de luna trecută că, dacă PSD, va abroga majorarea cu 14% aprobată prin OUG privind rectificare bugetară, Executivul va sesiza Curtea Constituțională.
Din fericire, CCR nu este subordonată politic Guvernului, după cum o demonstrează și deciziile luate în cazul creșterii alocațiilor pentru copii.