.Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că, deşi s-a pus accent pe consumul de produse regionale – lactate, carne de vită şi pasăre, fermierii români au stocuri mari de aceste produse, iar pentru România măsurile propuse privind stocarea privată nu au avut adresabilitate. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei videoconferinţe cu omologul german, Julia Klockner, în contextul viitoarei preşedinţii germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2020.
În privinţa sectorului vegetal, ministrul a afirmat că acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologică extremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani. În acest context, Oros a punctat că aproximativ 1,4 milioane de hectare semănate în toamnă au fost afectate de secetă.
La rândul său, ministrul Julia Klockner a manifestat interes faţă de situaţia sistemului de asigurări din România în ceea ce priveşte domeniul agricol. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat că sunt cerinţe exagerate din partea asiguratorilor în ceea ce priveşte asigurarea împotriva fenomenului de secetă, însă fermierii români au la dispoziţie şi o măsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv 17.1, prin care până la 70% din valoarea poliţei de asigurare poate fi rambursată din fonduri europene. Temele abordate în cadrul discuţiei au vizat şi problematici de interes major precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile „Farm to Fork” şi strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunăstării animalelor, situaţia cetăţenilor români sezonieri care lucrează în agricultură şi viitorul Consiliu AgriFish. Referindu-se la programul preşedinţiei germane a Consiliului UE, ministrul Agriculturii din Germania, Julia Klockner, a explicat că acesta se bazează pe aprovizionarea cu alimente, siguranţa şi securitatea alimentară, evoluţia Politicii Agricole Comune, digitalizarea agriculturii şi bunăstarea animală. Ministrul german al Agriculturii a dorit să cunoască aşteptările României privind viitoarea preşedinţie germană a Consiliului UE. Astfel, ministrul Adrian Oros a afirmat că pentru România este esenţială continuarea convergenţei externe a plăţilor directe, sprijinul cuplat voluntar, precum şi ajutorul naţional tranzitoriu. Totodată, oficialul român a transmis că România susţine finalizarea discuţiilor în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual pentru perioada următoare în vederea asigurării resurselor financiare necesare punerii în aplicare a noii PAC şi a susţinut necesitatea ca agricultura să beneficieze de sprijin financiar mai consistent pentru a face faţă cerinţelor suplimentare din domeniul climei şi mediului şi, nu în ultimul rând, pentru asigurarea securităţii alimentare.