În loc să se apuce de înfiinţarea unor sanctuare pentru animalele sălbatice din pădurile României, atâtea câte mai sunt, Ministerul Mediului s-a gândit să protejeze oamenii care şi-au ridicat case şi cabane în imediata apropiere a zonelor forestiere sau după defrişarea lor, urmată, în mod firesc, de apariţia urşilor şi a altor animale sălbatice de talie mare în zonele populate.
Astfel, sinistrul de la Mediu, Costel „Tenchiu” Alexe, a hotărât să dea bani pentru kituri de electrificare a gardurilor cetăţenilor români dintr-o sumă de judeţe care se simt ameninţaţi de urşi. Aceştia pot cere bani de la Ministerul Mediului pentru a instala garduri electrice care să îi păzească.
Reprezentanţii ministerului au anunţat că fiecare gospodărie poate cere câte 2.000 de lei pentru a se feri de urşi. Potrivit proiectului pus în practică de Ministerul Mediului, obiectivul constă în limitarea incidentelor provocate de urși și alte animale sălbatice. „Programul finanțează kit-uri complete pentru populație pentru a instala garduri electrice în propriile gospodării. Fondurile se vor îndrepta și către proprietarii stânelor, ai livezilor, dar și ai culturilor agricole”, informează oficialii de la Ministerul aşa-zis al „Mediului”, argumentându-şi aberaţia astfel: „Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat, în mod repetat, incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”. Sunt vorbele anglofonului Costel Alexe, ministrul Mediului.
Banii pentru gardurile electrice vor veni prin Administraţia Fondului de Mediu, iar cei 2.000 de lei ar trebui să acopere în proporţie integrală costurile unui sistem care include generatoare de impulsuri, izolatoare inel şi rolele de fir de gard electric necesare pentru împrejmuirea gospodăriilor.
„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 suma de 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai adăugat ministrul Mediului.
Românii din următoarele județe vor putea accesa aceste fonduri: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.
Discussion about this post