Ministerul Învăţământului a oficializat meseria de lutier

România este cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană

Vă invităm să dați share la această știre

Meseria de lutier a fost introdusă oficial, în învățământul profesional și dual din România. Standardul de pregătire profesională pentru calificarea profesională de lutier a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro. Măsura vine la 9 ani după ce calificarea de lutier a fost recunoscută și aprobată de Autoritatea Națională pentru Calificări și în condițiile în care România are nevoie mare de asemenea meseriași.

Ce este lutierul? Lutierul este meseriaşul care confecţionează instrumente muzicale cu coarde şi arcuş: viori, viole, violoncei şi contrabaşi şi accesorii pentru acestea, folosind cu preponderenţă unelte de lucru manuale. Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, școala unui lutier înseamnă 930 de ore pe an de pregătire practică, din care 300 de ore la compania care a făcut parteneriat cu școala pentru pregătirea meseriașilor.

 

Planul de învățământ în calificarea de lutier

Planul de învățământ arată 40 de săptămâni de școală, ca în tot învățământul profesional. Specializarea lutier poate fi aleasă de către elevii de la profilul „Fabricarea produselor din lemn”.

Pe lângă materia specifică, elevii de la această specializare trebuie să învețe la mai multe discipline, toate având legătură cu această meserie de lutier. De exemplu, la Matematică să știe să facă anumite calcule aritmetice și geometrice, măsurători, la fizică să știe proprietățile fizice și mecanice ale materialelor și corpurilor.

Lutierul trebuie să deprindă o serie de competențe în formarea sa, pe parcursul unităților de învățare. De exemplu la capitolul Finisarea instrumentelor muzicale, competențele de alfabetizare și cele științifice, dar și competențe de sensibilizare și expresie culturală sunt esențiale.

Măsura este cu atât mai necesară cu cât România este cel mai mare exportator de viori din UE.