Conform agențiilor de presă externe, studiile clinice europene în privința unor tratamente pentru COVID-19 au făcut ca lista medicamentelor cu potențial pentru tratarea COVID-19 să se reducă în mod continuu, din cauza efectelor adverse pe care acestea le generează în corpul pacienților.
După renunțarea la hidroxiclorochină, decisă de OMS pe 17 iunie, oamenii de știință au renunțat și la tratamentul lopinavir-ritonavir, combinație cunoscută sub numele Kaletra, folosită împotriva SIDA. Rezultatele preliminare ale cercetărilor arată că atât hidroxiclorochina cât și asocierea lopinavir-ritonavir nu reduc decât puțin sau chiar deloc mortalitatea în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19, în raport cu tratamentele standard – a anunțat OMS într-un comunicat, citat de Radio România Actualități. În plus, unul dintre studii, efectuat în Franța, a evidențiat frecvența semnificativ mai ridicată a efectelor grave în ceea ce privește funcția renală la pacienții de la reanimare care primeau combinația Kaletra. Deși zeci de tratamente împotriva COVID-19 sunt evaluate în această perioadă în întreaga lume, niciunul dintre ele nu a dovedit o eficacitate remarcabilă, cu excepția unui steroid: dexametazona, administrat bolnavilor cel mai grav afectați, care sunt conectați la dispozitive de respirație artificială.
La momentul actual, Remdesivir este singurul medicament care a obținut o autorizație de comercializare condiționată în cadrul UE, acordată de Comisia Europeană. Un studiu american a arătat că acest antiviral, dezvoltat inițial împotriva febrei hemoragice Ebola, reduce ușor durata de însănătoșire a pacienților spitalizați cu COVID-19 – de la 15 la 11 zile, în medie. În schimb, nici acest medicament nu a dovedit beneficii în ceea ce privește reducerea mortalității.