Guvernul Orban lucrează de zor la elaborarea normelor privind viața după 15 mai. Nu Orban personal, se înțelege, ci o armată de birocrați care foarte probabil se tot scarpină în cap la birourile lor încercând să vină cu idei care mai de care mai originale. Dacă te uiți peste ghidurile pregătite pentru reluare activității în diverse domenii nu știi dacă să plângi sau să râzi.
Am parcurs de pildă normele privind organizarea transporturilor și am amețit de atâtea reglementări – să punem afișe, să pictăm semne pe podele să știe omul unde are voie să stea în metrou, câți călători au voie în autobuz. Despre circul care se pregătește pentru aeroportul Otopeni ce să mai vorbim? Și așa era ca la balamuc din pricina măsurilor antiteroriste luate acum 20 de ani pe care nu le-a mai revizuit nimeni. Acum vor să pună corturi în fața aeroportului și să mute acolo băncuțele care erau în terminale. De ce ești mai sigur în cort față de terminal, dracul știe! Iată două mostre de idioțenie în forma cea mai pură –
„Purtarea cu precădere a hainelor cu mâneci lungi” – valabilă pentru personalul de bord, pentru că se știe virusul se strecoară cel mai abitir prin pielea de la cot
„Limitarea utilizării de către pasageri a toaletei din față” – cică pentru protecție pasagerilor, dar cum nu am înțeles care e diferența dintre toaleta din față și cea din spate nu știm ce să comentăm.
Este suficient să privim câteva imagini surprinse în mijloacele de transport din Franța sau Marea Britanie pentru a vedea realitatea. Au și ei birocrații lor care au propus tot felul de năstrușnicii privind distanțarea, dar dacă trimiți oamenii la muncă nu se pot respecta toate aiurelile cu nu știu câți metri între călători. Nu că sunt oamenii ai naibii și la place să se înghesuie, nu plăcea nimănui aglomerația nici înainte de virus, darmite acum. Mă întreb ce se va întâmpla când se va strânge lumea la intrarea la metrou, cum vor reuși paznicii să țină lumea în frâu când cetățenii vor sta cu ochii pe ceas să nu întârzie la muncă. Aș vrea să văd cine va implementa distanțarea în tramvaiul 32 din București sau în autobuzele ticsite care abia de târăsc pe Cheiul Dâmboviței.
Toate acestea nu sunt probleme care să-l privească pe birocratul căruia i s-a dat mână liberă să pună autocolante și semne verzi pe pereți, pardon pe podeaua din metrou…
Oricum am privi situația, trăim o perioadă în care birocrații dau tot ce pot din ei, fără să le treacă măcar prin cap că asemenea măsuri sunt practic imposibil de implementat, iar dacă se va insista cu ele transportul feroviar și cel aerian se vor duce de râpă. Transportatorii aerieni din toată lumea au protestat deja față de birocrația dementă care îi va duce în faliment. La ce folosește politica stupidă un scaun ocupat, unul liber? Dacă strănută ăla de la geam oricum îl umple de viruși pe ală care stă pe scaunul de lângă culoar… sau pe cel de pe rândul din spate. La fel și la trenuri. Apropo de trenuri, anul trecut era să mor sufocată de căldura insuportabilă din trenul spre Câmpulung, iar acum se așteaptă birocrații ca oamenii să mai poarte și mască? Într-un tren oprit în mijlocul câmpului la 40 de grade? Mă rog, dintr-un birou cu aer condiționat și suc la frigider e drăguț să imaginezi tot felul de reguli…
Să vină 15 mai, să înceapă circul!
Discussion about this post