Încep să se îndesească semnalele că mult-promisa și prea-așteptata majorare a pensiilor se va mai lăsa așteptată, iar cuantumul nu va mai fi în niciun caz de 40%.
Interpelat la finaljul săptămânii trecute asupra acestui subiect delicat, mai ales în an electoral, premierul Orban a declarat evaziv că pensiile vor crește cu atât cât va permite economia. Prim-ministrul a fost mult mai tranșant în ceea ce privește alocațiile pentru copii, precizând că acest lucru nu este posibil și că dublarea lor este o măsură nerealistă în actualul context. Ulterior, Orban a precizat că și alocațiile se vor mări, însă tot doar cu cât va permite economia.
Raportul de convergență trimis Comisiei Europene de către Ministerul Finanțelor arată că preconizatele creșteri ale cheltuielilor cu pensiile publice afectează sustenabilitatea finanțelor publice. Puse și așa la grea încercare de pandemie și de faptul că procentul veniturilor bugetare în PIB a scăzut, de la 35% în 2015, la 31% în 2019, iar cheltuielile bugetare au crescut cu 1,5% în perioada respectivă. În acest conext, una dintre măsurile incluse în raportul Ministerului de Finanțe pentru a ține în frâu datoria publică constă în înghețarea salariilor bugetariilor, a pensiilor și a asistenței sociale.
Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Discussion about this post