Un studiu realizat de Colliers International în ţările din regiune, printre care şi în România, arată că 40 la sută dintre respondenţi întâmpină dificultăţi să lucreze de acasă şi simt că, uneori, au capacitate scăzută de concentrare.
Întâlnirile spontane cu colegii le lipsesc cel mai mult angajaților din regiune atunci când lucrează de acasă, iar în România 75% dintre respondenți au simțit în special lipsa interacțiunii fizice cu colegii pe parcursul unei zile de lucru. Doar 13% dintre românii care au răspuns la studiu spun că au un spaţiu dedicat activității profesionale la domiciliu. Procentul este la jumătate față de nivelul din țările din Europa Centrală și de Est. Pentru aproape jumătate dintre români, sufrageria a fost locul principal de desfășurare a activităților de serviciu, iar lipsa unei camere dedicate a adus la dificultăți în ceea ce privește concentrarea, pentru că în spațiul a fost împărțit cu copiii care își desfășurau activitățile școlare sau de relaxare.
Pentru 67% reprezintă o provocare faptul că nu există o delimitare clară între viața personală şi cea profesională, dar, cu toate inconvenientele, mai mult jumătate dintre românii chestionaţi consideră că au rămas la fel de productivi, în timp ce 23% apreciază chiar că aceasta a crescut în perioada de telemuncă, iar 44% spun că echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-a îmbunătăţit de când casa a devenit un spațiu de lucru. Studiul a fost realizat în perioada martie – aprilie pe aproape 4000 de persoane din 25 de țări.