Istoria prinde din nou viață pe Domeniul Regal Peleș. Ce proiect de reabilitare a început

Vă invităm să dați share la această știre
FacebookWhatsappTelegramTwitterVkontakteLinkedinPinterest
Astăzi, pe Domeniul Regal Peleș, a început primul workshop al studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”.
În mijlocul lor îi putem  regăsi pe dl Prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, pe dna Decan, Prof. univ. dr. arh. Oana Diaconescu și pe dl arh. Matei Badea, proiectantul general al restaurărilor de la Vila Șipot.
Ziua de mâine(n.r.-duminică)  va debuta cu studii și documentare la Castelul Pelișor, urmând ca la prânz să aibă loc o prima dezbatere și prezentare a temelor de lucru abordate.
Munca nu este deloc ușoară, mai ales că cei implicați simt din plin încărcătura istorică a locului și importanța acesteia în reînnodarea trecutului cu viitorul acestui patrimoniu construit.

Domeniul Regal Peleș are o încărcătură istorică inestimabilă

Domeniul Regal Peleș înseamnă 150 de ani de istorie, 23 edificii unice, printre care Castelele Peleș, Pelișor și Foișor, 60 ha de pădure, 2 parcuri și grădini dispuse în terase și peluze.
Multe dintre clădirile istorice de o valoare inestimabilă au nevoie de lucrări urgente de restaurare și consolidare. Întregul ansamblu natural și arhitectural – centru al vieții culturale și sociale a orașului Sinaia și al întregii regiuni, necesită eforturi constante, susținute, de conservare, mentenanță și revalorizare.

„Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.” (Regele Mihai I, Parlamentul României, 2011).

Domeniul Regal Sinaia, construit de Regele Carol I și de Regina Elisabeta, a luat fiinţă prin cumpărarea cu fonduri personale de către Regele Carol I a unui teren din apropierea Mânăstirii Sinaia. Toate cheltuielile, sub stricta supraveghere a suveranului, au fost achitate din fondurile sale personale.

Castelul este un simbol al naţiunii române independente, unificate şi consolidate statal. Din punct de vedere arhitectural, Castelul Peleş este o capodoperă a stilului neo-renascentist german. Peleşul este mai degrabă un palat ale cărui curţi interioare îmbină elemente saxone cu cele germane şi ale cărui interioare reflectă influenţa barocă. După dispariția primului rege, castelul a fost transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat moştenire directă Regelui Mihai. În anul 2017, el a fost moștenit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și de surorile ei.

Regele Mihai I s-a întors la Castelul Peleș în iunie 2008, la șaizeci de ani după plecarea forțată din țară. Începând cu anul 2013, Custodele Coroanei a găzduit în Holul de Onoare, în Sala de Concerte, în Sufrageria de Stat și în Saloanele Florentin, Italian și Maur evenimente publice precum decorări regale, prânzuri și dineuri oficiale, concerte, seri diplomatice, colocvii științifice, precum și sărbătoarea de 10 Mai a anului 2016.