India lui Gandhi interzice aplicaţia TikTok din ţara lui Mao

TikTok este una dintre cele peste 50 de aplicații IT create în limba chineză care au fost interzise de Ministerul Informațiilor de la New Delhi, îngrijorat că ar reprezenta „o amenințare pentru suveranitatea și securitatea” Indiei

Vă invităm să dați share la această știre

Guvernul indian a interzis TikTok, aplicația extrem de populară de socializare, ca parte a măsurilor de epurare anti-China după o confruntare violentă între trupele indiene și chineze.

Deși avizul guvernamental care emite interdicția nu menționa în mod explicit China, doar aplicațiile originare din China au fost puse pe lista neagră. Măsura a fost luată după ce 20 de soldați indieni au fost uciși în confruntarea cu trupele chineze de-a lungul graniței lor disputate cu Himalaya.

India a acuzat China că a încălcat suveranitatea națională prin deplasarea a mii de trupe și elemente de artilerie, precum și pentru amplasarea unor infrastructuri, pe teritoriul disputat din Ladakh. Ciocnirea de acum două săptămâni a fost cel mai grav conflict dintre India și China din ultimii 60 de ani și, în ciuda promisiunilor ambelor tabere de a nu escalada situaţia conflictuală, înregistrări recente ale sateliţilor arată că Republica Populară Chineză își consolidează prezența de-a lungul frontierei definită ambiguu.

Indienii cer şi boicotarea mărfurilor chinezeşti după ciocnirile fatale la frontiere

Decizia de a interzice TikTok, o aplicație în care oamenii încarcă videoclipuri scurte, similară You Tube, poate provoca ecouri negative în India, unde există peste 200 de milioane de utilizatori și este cea mai descărcată aplicație din țară. A devenit o parte centrală a culturii populare din India, unele celebrități TikTok având mii de milioane de abonaţi.

Guvernul indian a declarat că decizia de a interzice aplicațiile a fost pentru a proteja datele și confidențialitatea celor 1,3 miliarde de cetățeni și pentru a pune capăt tehnologiei care „fură și transmite în mod sigur datele utilizatorilor într-un mod neautorizat către serverele din afara Indiei”. De la amplasarea susţinută a trupelor chineze în zona disputată și a ciocnirilor violente de la frontieră au existat apeluri tot mai mari pentru boicotarea bunurilor și investițiilor chineze.

Guvernul a anunțat deja planurile de a impune bariere comerciale mai mari și de a majora taxele de import la aproximativ 300 de produse din China, precum și de a interzice companiilor chineze să liciteze pe proiecte de telecomunicații în India. Asociația de proprietari a hotelurilor și restaurantelor din New Delhi, care reprezintă peste 3.000 de unități HORECA din capitală, a interzis, de asemenea, recent, accesul tuturor cetățenilor chinezi în hotelurile și restaurantele sale.