Incepând cu data de 1 iulie aparatele de marcat electronice fiscale vor începe să fie conectate la sistemul informatic al ANAF, o premieră în România, care marchează o cotitură importantă în procesul de transformare digitală a administrației.
Conform Ordinului 2.668/2020 privind aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF, publicat in Monitorul Oficial nr. 527/2020,
termenele pentru conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la serverele fiscului pentru toate categoriile de contribuabili care utilizează astfel de aparate, sunt:
• Marii contribuabili : 3 luni începând cu data de 1 iulie 2020, respectiv până la 30 septembrie 2020 ;
• Contribuabili mijlocii și mici : termenul de finalizare a procesului de conectare este 31 ianuarie 2021 ;
• Operatorii economici care achiziţionează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021 : de la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.
Conform OUG nr.28/1999, toți operatorii economici care vând bunuri cu amănuntul sau prestează servicii direct către populație au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Totuși, ordonanța prevede că sunt exceptate încasările realizate în cazul anumitor activități, dintre care amintim: comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizaţi în condiţiile legii, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate; vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi; transportul public de călători în interiorul unei localităţi pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul; activităţile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri etc; activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale; serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului; vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism, definite potrivit legii, etc.
In cazul aparatelor de marcat electronice fiscale utilizate în zone nedeservite de reţelele de comunicaţii, operatorii economici care le dețin trebuie să transmită online către ANAF o declarație pe propria răspundere (modelul este prezentat în ordinul suscitat) din care să reiasă că aparatele vor funcționa în modul offline.
Termenele pentru transmiterea declarației pe propria răspundere sunt 30 septembrie
2020 și, respectiv 31 ianuarie 2021, în funcție de tipul de contribuabil care deține aparatul de marcat electronic fiscal.
Operatorii economici care achiziţionează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021, vor depune declarația în termen de două zile lucrătoare de la data instalării aparatului.
Ministerul Finanțelor Publice estimează că în jur de 550.000 de case de marcat vor ajunge până în ianuarie 2021 să fie conectate la serverele ANAF, această operațiune permițând o simplificare a relației dintre autoritatea fiscală și operatorii economici, dar în perspectivă și o mai bună colectare a taxelor.
Articol publicat cu sprijinul Cabinetului de Avocat GRUIA DUFAUT
Discussion about this post