Primăria Timișoara și Casa de Cultură așteaptă proiectele de la asociațiile și fundațiile care au gândit proiecte culturale în ton cu angajamentele din dosarul de candidatură Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Finanțarea nerambursabilă este de 3 milioane de lei, iar dosarele pot fi depuse până în 3 august, ora 16. Se cer „proiecte culturale inovative, de maximă anvergură, cu caracter regional, euroregional și internațional”.
„Propunerile de proiecte (format fizic și format electronic CD/ DVD/ stick) se depun la sediul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, str. Miron Costin, nr.2 și vor avea mențiunea pe plic «Pentru Comisia Timișoara 2021». Rezultatele finale vor fi afișate în 15 august 2020, incluzând perioada de contestații”, transmit reprezentanții primăriei.
Asociațiile și fundațiile trebuie să îndeplinească unele condiții din Legea 350/2015, dar și anumite criterii trecute în dosarul de candidatură: „dimensiunea europeană care evidențiază diversitatea”, „implicarea publicului”, „excelența artistică, interdisciplinitatea și/sau originalitatea”, „cooperarea între instituțiile de cultură publice și artiștii sau grupurile artistice independente”, „concentrarea asupra spațiului public”, „cultura văzută ca motor al dezvoltării și inovării”, „componenta educațională integrată în proiectele TM2021”, „crearea de oportunități, susținere pentru sectorul turistic”, „contribuția la o moștenire de lungă durată”, „fezabilitatea financiară și tehnică”.
„Organizația locală, în coordonare cu partenerii europeni, trebuie să dovedească faptul că dispune de capacitatea de a-și organiza și gestiona propunerile, un factor esențial pentru succesul proiectului Timișoara 2021. Acest criteriu este obligatoriu pentru toate proiectele susținute de TM2021. Acest criteriu va fi evaluat, luându-se în considerare bugetul proiectului (venituri / cheltuieli)”, mai spun cei din primărie.
Detaliile tehnice se găsesc pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara, unde poate fi consultat atât Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit culturale/ de tineret de interes local și proiecte culturale reprezentând angajamente din Dosarul de candidatură Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cât și Dosarul de Candidatură Timișoara 2021. Asociațiile și fundațiile din Timișoara au putut depune până luni, 3 august, proiecte culturale care au strânsă legătură cu Dosarul de candidatură TM2021 – Capitală Europeană a Culturii. Primăria va împărți 3 milioane de lei finanțare nerambursabilă, prin Casa de Cultură.
La o zi de la încheierea competiției de dosare a fost anunțată și componența comisiei care va juriza proiectele. Potrivit primarului orașului, care a scris pe Facebook numele membrilor, din juriu fac parte Cristian Rudic, director Opera Română, Ada Lupu-Hausvater, director Teatrul Național, Coriolan Gârboni, director Filarmonica Banatul, Attila Balasz director Teatrul Maghiar, Pavel Deheleanu, director Casa de Cultură Municipală, și „actanții culturali independenți” Ovidiu Șandor, Ovidiu Megan, Sorina Jecza și Nicoleta Ciocov.
Pe lângă „actanții culturali independenți”, în comisie au fost numiți și directorii instituțiilor culturale din subordinea primăriei. Lipsește însă șeful Teatrului German, unde director este, de peste doi ani, un inginer mecanic. Acesta a fost numit cu delegație chiar de primarul Timișoarei, care se judecă cu fostul director, Lucian Vărșăndan.
Discussion about this post