După ce în presă au început să transpire informații despre manevrele făcute la UNIFARM, iar DNA l-a pus sub acuzare pe Adrian Ionel, fostul șef al companiei de stat, continuă seria dezvăluirilor. Site-ul discoverproject.ro a publicat recent un articol despre Bogdan Micu, consilierul UNIFARM care s-a ocupat de achizițiile de echipamente medicale din China pe perioada pandemiei. Conform sursei citate, Micu e dator vândut de mai mulți ani unui concern chinezesc cu afaceri în energie și le datorează chinezilor peste 5 milioane de euro.
Consilierul fantomă
Până la 35 de ani, Micu a colecționat companii. A fost implicat în aproape 30 de afaceri, unele cu probleme financiare. În timpul liber era activist de mediu. Apoi a început să colecționeze funcții publice. Așa se face că Micu este și consilier cu jumătate de normă și al ministrului mediului unde se ocupă de programul Sumal 2 pentru monitorizarea tăierilor de lemn, după ce anterior pusese pe picioare aplicația Inspectorul Pădurii.
În alte ocazii, Micu este prezentat drept consilier onorofic al premierului, deși într-un răspuns pentru DiscoverProject, Guvernul susține că Micu n-a avut niciodată o astfel de calitate. „Cu privire la solicitarea dumneavoastră (…) vă comunicăm că persoana la care faceți referire în solicitare (n.r. Bogdan Micu) nu a făcut și nu face parte în prezent din echipa de consilieri din structura Guvernului (personali/onorifici) a prim-ministrului Ludovic Orban și nu desfășoară raporturi contractuale cu Secretariatul General al Guvernului”, se arată în răspunsul oferit de Guvern redacției DiscoverProject.
Într-o postare publică din 20 martie 2020, în plină stare de urgență, Bogdan Micu susținea că a avut norocul să ajungă la premierul Orban printr-o recomandare iar premierul l-a trimis la UNIFARM: „Atunci m-am mobilizat și, de acasă, am început să mă implic tot mai mult în achiziționarea de echipamente care să ajungă spitalelor. Am experiență și relații să fac asta. Am avut norocul să ajung la Primul Ministru printr-o recomandare. Acesta m-a deferit Companiei Naționale strategice UNIFARM, cu care lucrez acum și îi ajut. De luni 16.03 statul a capitalizat foarte repede Compania de Stat (în doar 12 ore) cu peste 100 milioane de euro și a capacitat-o să se ocupe de problemă. Respect pentru rapiditate!”
Victor Costache, ministru al Sănătății când Micu a ajuns consilier la UNIFARM, susține că nu îl cunoaște pe acesta și nu știe nici cum a ajuns să ofere consultanță pe achiziții companiei de stat. Nici departamentul de presă al Ministerul Sănătății nu lămurește exact cum a ajuns Micu consilier al UNIFARM pe probleme de achiziții de echipamente medicale, dar anunța, înaintea anunțului DNA legat de punerea sub acuzare a lui Adrian Ionel, că va demara o analiză la nivelul acestei companii.
Un tehnocrat moștenit de la Guvernul Cioloș
Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, un alt minister unde Micu susține că este consilier, a pus la dispoziție, cu ceva dificultate, o declarație de avere și de interese actualizate pe 2020 ale lui Bogdan Micu.
Drăgan susține că actualul ministru al mediului l-a preluat pe Micu de la fostul ministru al mediului din vremea cabinetului Cioloș: ”Bogdan Micu s-a ocupat in 2016 de implementarea inspectorul pădurii, în guvernarea tehnocrată. Când a preluat actualul ministru mandatul, a anunțat că are ca prioritate finalizarea noului SUMAL, care trebuia să fie gata de 2 ani și a tot fost amânată de fosta guvernare. Și a fost cooptat el ca să se ocupe strict de coordonarea dezvoltării noului SUMAL. Cum a ajuns în discuție nu aș ști să-ți spun”.
Bogdan Micu a fost unul dintre consilierii fostului premier Dacian Cioloș iar din poziția lui de activist de mediu a fost cel care a inițiat proiectul Inspectorul Pădurii pe când era consilier al ministrului mediului din 2017, Cristiana Pașca Palmer.
Conform declarației sale de avere din 2020, Micu i-a închiriat un imobil în Zalău lui Dacian Cioloș, președintele partidului PLUS și a grupului Renew Europe, al treilea mare grup din Parlamentul European, pentru suma anuală de circa 250 Euro.
Conform aceleiași declarații de avere, Micu a sponsorizat în 2019 PLUS cu 84.000 de dolari fiind unul dintre cei mai importanți sponsori ai acestui partid.
Dator la Împăratul energiei solare din China
Bogdan Micu este asociat împreună cu mama sa într-un număr de peste 30 de companii al cărui obiect de activitate este, în principal, legat de producția de energia solară însă doar câteva dintre acestea au activitate, cifre de afaceri, angajați și profituri.
Restul au fost dizolvate din lipsă de activitate.
Conform site-ului www.e-licitatie.ro , în 2014 una din firmele sale Alpin Solar SA a câștigat alături de o companie a sindicaliștilor din energie, Filiala de întreținere și servicii energetice Electric Serv SA un proiect de 24 milioane de lei pentru construcția unei centrale solare în Roșiorii de Vede, județul Teleorman.
Micu mai menționează în declarația lui de avere și din 2017 și din 2020 o datorie de 5,2 milioane euro către compania germană S.A.G. Solar Development & Construction Gmbh. Compania germană, intrată în insolvență, a fost preluată în 2014 de către subsidiara germană a firmei chineze Shunfeng International Clean Energy Limited.
Aceasta din urmă este deținută de cel de-al 172-lea cel mai bogat om de afaceri din China, Chen Kin Ming, cunoscut și ca Zheng Jianming, etichetat drept Împăratul energiei solare din China, liderul mondial în producția de panouri solare.
Compania a avut în 2019 o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de dolari, vânzându-și 99,6% din producția de panouri solare în China comunistă.
Micu mai deține acțiuni la o firmă înregistrată în Germania cu același nume, Alpin Sun Gmbh, care susține că are investiții în câteva parcuri solare din SUA și Chile.
Conform declarației sale de avere din 2017, Bogdan Micu a vândut două terenuri intravilane în comuna Sânpetru din Brașov cu 4,5 milioane lei (1 milion Euro) firmei Compania cinci stele SRL deținută de Pop Alexandru și fiul acestuia, Pop Liviu Alexandru. Pop Alexandru este consilier ALDE în consiliul local al Primăriei Sânpetru.
Alte firme deținute de Bogdan Micu au în acționariat firme întregistrate formal în Germania însă acestea depind de producția de panouri solare din China care este lider mondial în acest domeniu unde furnizează produse cu un preț în medie cu 30% mai mici.
Discussion about this post