Guvernul Orban contestă din nou la CCR dublarea alocațiilor pentru copii

Executivul PNL încearcă încă o dată să blocheze la Curtea Constituțională legea votată de PSD în 2018 și promulgată de președintele Iohanis la începutul anului

VP-news – Ludovic Orban

Vă invităm să dați share la această știre

Guvernul Orban a contestat din nou la Curtea Constituțională dublarea alocațiilor. Este a doua încercare, după ce, pe 15 iulie, CCR a respins cu unanimitate de voturi ca neîntemeiată obiecţia de neconstituționalitate depusă de Executivul PNL şi a aprobat dublarea alocațiilor de stat pentru copii, precum și modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Măsura a fost adoptată de Camera Deputaților încă din decembrie 2018, când PSD a propus dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. La începutul acestui an președintele Iohannis a promulgat legea, iar Guvernul Orban a emis o Ordonanță de Urgență pentru amânarea termenului de majorare a alocațiilor până la 1 august, premierul invocând faptul că efortul financiar necesar majorării ar fi fost de aproximativ 7 miliarde de lei.
După decizia CCR din iulie, Guvernul Orban a găsit o altă soluție de eschivare: creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii, cu câte 20% la fiecare 6 luni. Măsura, adoptată printr-o Ordonanță de Urgență, a fost anunțată de către ministrul Muncii Violeta Alexandru, care a avertizat că, dacă PSD va încerca modificarea ordonanței, Guvernul va stopa plata alocațiilor.
Acum, PNL încearcă din nou blocarea dublării alocațiilor la CCR. „Același Guvern incompetent care a făcut din deschiderea școlilor o mare bătaie de joc, se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocațiile copiilor! Azi, peneliștii au contestat din nou la Curtea Constituțională legea votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Asta deși CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii și că legea votată de PSD este perfect constituțională”, a comentatpreședintele PSD Marcel Ciolacu pe contul de social media.