PROBLEME ACTUALE ALE SECURITATII ROMANIEI
Mediul actual de securitate este deosebit de dinamic, mult mai activ, complex peste masura si plin de neprevazut controlat. Pentru Romania, acum se impune a face o analiza a securitatii nationale, privita ca sector ori dimensiune a Strategiei nationale ce aparare, in cadrul careia securitatea tarii ramane integrata euroatlantic, european si partenerial strategic.
Securitatea Romaniei trebuie sa fie analizata in spatiul carpato-danubiano-pontic, deoarece in acest areal statul roman este încercuit geopolitic, fiind supus de ceva vreme unor etape de dominatie cu efecte de supunere neconditionata sincrona cu distrugerea din interior.
Punctul meu de vedere nu doresc sa fie a unui analist parerolog. Ma bazez in cele comentate pe informatii cu un grad destul de mare de certitudine, obtinute in timp prin distilarea a numeroase (re)surse, mai mult ori mai putin deschise. Asadar, cuvantul-cheie este incercuirea geopolitica, pe care dorim sa-l decriptam si prezentam.
Totul a inceput de cand a aparut mai evident suportul de indemn si sustinere pentru distructia Romaniei, sustinut si asigurat de UE, avand drept repros marimea tarii care este incomoda (locul 6/27) si resursele vitale (umane si materiale), care o fac aproape unica. Ca modalitate de atingere a acestui scop perfid, ar putea fi pe fondul acutizarii in interior a unei crize politice, etnice sau a producerii unui „accident” economico-politico-militar.
Este usor de remarcat ca cel mai activ actor geopolitic cu actiuni geostrategice grupate intr-un plan al razboiului hibrid ramane Federatia Rusa. Au fost decriptate numeroase actiuni (in)directe asupra statului si arealului analizat, cum ar fi bunaoara: propaganda ostila bazata pe fack news pe teritoriul tarii; implicare in generarea de instabilitate; dorinta de realizare a Moldovei rusesti (cu includerea Moldovei noastre) sub protectoratul Moscovei; exprimarea si propaganda cu suficient succes a intereselor geopolitice si geostrategice in statele vecine cu Romania; relatiile speciale cu Franta si Germania; preocupari constante pentru slabirea unitatii si coeziunii UE in zona etc.
Analiza geopolitica si geostrategica a Romaniei in incercuire se prezinta cu cateva caracteristici esentiale. Toti vecinii au o politică ostilă și în expectativă față de un posibil moment critic, când ar putea să inlocuiasca ostilitatea cu actiuni (in)directe distructive asupra unor spatii din teritoriul national.
Republica Moldova are o mare instabilitate, fiind un stat mai mult capturat de Federatia Rusa. Serbia, cu toata dorinta de apropiere si sprijin din partea UE, este total aservita intereselor Rusiei. Ucraina a devenit un stat contestat si de disputa intre NATO si Federatia Rusa si se afirma in media europeana ca este condus de mafioți și cu forte armate ce au apartenenta politica interna diferita, ce emana tot mai multe si puternice semnale, atitudini si comportamente antiromânesti si mereu contestatara fata de Romania. Bulgaria, a devenit mult mai tainica si chiar misterioasa in politica de vecinatate si mai ales la Marea Neagra, unde ne-a lovit intr-o modalitate piratereasca cu flota.
Sunt extrem de periculoase ultimele actiuni geostrategice, cea ruso–ungară, dar și cea ungaro-moldoveana cu scopuri fatise de a genera conflictualitati in tara și astfel sa se speculeze o aparenta incapacitate a României de a gestiona securitatea interna si de a se autoguverna.
Aceste actiuni periculoase sunt alimentate de experti si agenți de influență etnici, ONG-uri finanțate din Est si deopotriva din Vest prin interpuși, cu focalizare si precădere în Ardeal si Moldova, care sa vizeze eliminarea populației de etnie română din Harghita, Covasna si Mureș, slabirea autoritati romanesti in cele doua provincii istorice si prezenta mult mai activa a capitalului unguresc in diferite zone ardelene.
Toate cele afirmate mai sus au devenit fatise si intaresc ambițiile revizioniste ale Primului ministru de la Budapesta -Viktor Orban, din pacate cu ajutorul tradatorilor din România, actiuni amplu potentate și sustinute economico-financiar cu continuitate în ultimii 20 de ani.
Cum era de asteptat, Marea Neagră in ultimii 2-3 ani este tot mai mult controlata de forta navala ruseasca completata cu noua flotilă de submarine a carei baza este în Crimeea, unde se mai află si forte terestre-zeci de mii de militari ruși cu tehnică militară de ultimă generație.
Nu putem sa nu aducem in analiza nostra si „neutralitatea” Turciei la Marea Neagră prin relatiile apropiate cu Rusia si speciale cu NATO. Astfel Marea Neagra devine pentru Turcia spate strategic de siguranta pentru atingerea intereselor majore in Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu si Marea Mediterana.
NATO, prin prezenta bazata terestru si de curtoazie matirima in Romania si Bulgaria, evidentiaza (oare cu premeditare?) o insuficienta permanenta la Marea Neagra. Intarirea flancului de sud-est al NATO devine o prioritate aero-terestro-navala, atat din partea Aliantei, cat si prin aportul membrilor riverani.
Pentagonul vede in Romania un actor-jucător important, cu valoare de avanpost fața de tendințele Rusiei in arealul carpato-danubiano-pontic, care poate fi sustinuta in confruntare chiar din UE, de Turcia sau Iran, acestea impotrivindu-se intereselor SUA in Europa.
Constatam cu stupoare ca nici Marea Neagră nu mai poate fi un aliat la nevoie, cum a fost. Este nevoie mai mult de respectarea Conventiei Montreaux, de noi reglementari cu participarea tuturor riveranilor si garantii de securitate din partea UE, NATO si SUA. Preocuparile Romaniei pentru securitatea colectiva, comuna si parteneriala la Marea Neagra sunt necesare sa fie mai mult evidentiate ca specificitati romanesti in Strategia nationala de aparare.
Numai asa credem noi ca se va poate evita declansarea din exterior sau auto-detonarea din interior de actiuni coordonate pentru neutralizarea/ingenunchearea sau distructia Romaniei de catre vecinatatea ostila, inclusiv asteptarea unui moment potrivit pentru a stimula dezmembrarea tarii in spiritul viziunilor geoeconomice/politice europene .
Toti factorii implicati pe multiple si diverse planuri in conducerea strategica a Romaniei trebuie sa constientizeze aceasta realitate geo/politica/economica/strategica unica, de care se fac responsabili tot cei ce au condus Romania pana acum.
România are o singură șansă, acum in acest context complex, ostil si plin de neprevazut, adoptarea modelulului “prin noi insine”. Se pare ca zicala romaneasca “apara-ma de gaini, ca de caini nu ma tem”, este o realitate. Să ne fortificam in toate planurile securitatii si apararii nationale, pentru a fi in masura să facem fata si singuri (un timp suficient) oricaror vicisitudini interne si externe, să ne întărim spiritualitatea pentru perenitatea Neamului Romanesc.
Gl. (r) prof. univ. dr. Constantin Onisor
Membru corespondent al AOS-R
Secretar general Partidul Neamul Romanesc
Discussion about this post