Plictiseală mare pe timp de carantină. Pentru a distra cetățenii, dar mai ales pentru a le distrage atenția de la problemele grave ale momentului, președintele Klaus Iohannis a lansat un atac furibund la adresa PSD aruncându-le pe spinare răspunderea pentru adoptarea tacită la Camera Deputaților a unui (nou) proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Aceeași lege pe care UDMR a încercat de nenumărate ori să o promoveze în ultimele decenii, fără succes.
„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor”, a tunat de la Cotroceni Iohannis.
Președintele a mers la sigur cu acest atac, știind foarte bine că românii nu vor accepta nici în ruptul capului un astfel de demers care vizează pe termen lung ruperea în bucăți a teritoriului României. Ceea ce nu a explicat Klaus Iohannis este de ce vina ar reveni în mod special PSD. La Camera Deputaților nu există grup liberal? Nu există USR-iști? Ce au făcut aceștia pentru a împiedica adoptarea tacită a acestei legi?
Replica PSD nu a întârziat să apară, mai mulți lideri social-democrați atrăgând atenția că Senatul, care este for decizional, urmează să respingă proiectul în ședința de miercuri.
„Ieșirea de astăzi a președintelui Iohannis arată cât de jos poți să ajungi în politică. Este o ieșire care descalifică total funcția prezidențială! Îi amintesc președintelui Iohannis că nu a avut nicio reacție când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe Ambasadorul român!” – a comentat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
„Președintele Iohannis știa că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. Știa că la ora 14.00 acest proiect va fi respins definitiv de Senat. Așa cum au mai fost respinse multe alte proiecte similare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a avut această ieșire anti-românească și anti-democratică.
Cred că președintele Iohannis trebuia să fie mai preocupat că a trimis români la export pe plantațiile din Germania. Oameni pe care președintele Iohannis și Guvernul i-a abandonat. De asemenea, cred că președintele Iohannis ar fi trebuit să fie mai preocupat de faptul că Guvernul lui lasă ca pădurile să fie tăiate.
Românii așteaptă de la cel care s-a autoproclamat stindardul luptei cu pandemia soluții concrete pentru problemele lor, nu lupte politice.
Și, în mod special, dată fiind situația în care ne aflăm, președintele ar trebui să fie preocupat de soarta românilor, de protejarea nivelului de trai, de păstrarea locurilor de muncă, de posibilitatea de a-și amâna creditele, de soluții pentru salariații nevoiți să-și lase copiii singuri acasă, nu de aberații politicianiste”, a mai spus Marcel Ciolacu.
La rândul său, vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean, a atras atenția că PSD a fost și este contra autonomiei Ținutului Secuiesc, astfel că proiectul urma să fie respins oricum, fără să fie necesară intervenția președintelui. Mult zgomot pentru nimic!
Pe de altă parte, nu se poate să nu observăm tot mai numeroasele intrări ale președintelui în viața politică, nu atât ca președinte, ci pe post de purtător de cuvânt al liberalilor. Nu ar fi fost oare normal ca liberalii să fie cei care să facă scandal pe tema Ținutului Secuiesc? În fond, președintele Klaus Iohannis nici nu avea nevoie de o ieșire în spațiul public pentru a denunța proiectul UDMR. Domnia sa putea foarte bine să retrimită legea la Parlament în momentul în care ajungea la Cotroceni pentru promulgare.
Și uite așa a mai trecut o zi în care ne-am agitat pe tema Ținutului Secuiesc, în loc să discutăm despre ieșirea țării din carantină și repornirea economiei, problemă mult mai gravă și mai actuală decât eternele încercări ale UDMR de a obține autonomia Ținutului Secuiesc.
Discussion about this post