Frăţia Inelelor în doliu – a murit Sir Ian Holm, interpretul hobbitului Bilbo Baggins

Actorul de teatru și film Sir Ian Holm, care l-a interpretat pe Bilbo Baggins în filmele The Lord of the Rings, a murit ieri la vârsta de 88 de ani.

Vă invităm să dați share la această știre

Sir Ian, nominalizat la Oscar pentru interpretarea rolului antrenorului olimpic Sam Mussabini în Chariots of Fire, l-a întruchipat şi pe androidul Ash în primul film din seria Alien, din 1979.

„Cu mare tristețe putem confirma că actorul Sir Ian Holm CBE a murit în această dimineață la 88 de ani”, a declarat agentul său într-o declarație de presă. „A murit liniştiti  în spital, alături de familie, fiind suferind de Parkinson.

Holm, care l-a interpretat și pe dr. Willis în The Madness of King George, era un maestru al rolurilor clasice și a interpretat personaje memorabile în numeroase piese. Teatrul Național l-a menţionat ca un „actor extraordinar” a cărui performanță ca regele Lear în 1997 a creat „amintiri minunate”.

Samuel West, al cărui tată Timothy l-a jucat pe Gloucester în amintita producție, și-a amintit pe Twitter că actorii au fost rugați să-şi lase barbă, adăugând că, la o repetiţie, regizorul Richard Eyre a spus că se simte ca la o întrunire a piticilor de grădină.

Sir Ian a fost primul interpret al personajului Lenny din piesa The Homecoming, în regia lui Harold Pinter, din 1965, iar opt ani mai târziu şi-a reinterpretat rolul într-o producţie cinematografică. Cu toate acestea, cariera sa scenică a fost întreruptă după ce a s-a confruntat cu trac în timpul punerii în scenă a piesei The Iceman Cometh, în 1976. A continuat, totuşi, să joace în filme, făcând roluri memorabile în  The Fifth Element și The Lord of the Rings.

Sir Ian l-a jucat atât pe Bilbo Baggins în filmele Lord of the Rings de Peter Jackson, cât şi pe Frodo Baggins într-o piesă radiofonică difuzată de BBC în 1981. Fiind mic de statură, el a fost la fel de bine distribuit în rolul lui Pod în seria pentru copii The Borrowers din 1992.