Gestionarea crizei de coronavirus de la Bruxelles și cât de multe beneficii au avut țările are o pondere în judecata francezilor, italienilor și germanilor, scrie Euronews.Opiniile au fost monitorizate printr-un sondaj realizat pentru Euronews de către Institutul Redfield & Wilton.
Pare să fie o radiografie a unei fracturi de coloană vertebrală a Uniunii Europene. 71% din germani sunt mulțumiți de apartenența la Uniunea Europeană, mai puțin francezii, care se situează puțin peste jumătate din populație, și cu atât mai puțin italienii, cu 47%.
Dar majoritatea, în cele trei țări, consideră că pandemia a periclitat rolul Uniunii Europene, o opinie împărtășită de peste 60% din italieni.
Un număr mare de intervievați spun că sunt convinși că statele membre au acționat singure în pandemie.
Italienii sunt cei mai critici, nici măcar unul din zece nu crede că membrii Uniunii Europene au coordonat o acțiune comună împotriva crizei sanitare.
Și, apoi, francezii, italienii și nemții cred că UE nu a ajutat țările respective.
Este crucială, în acest sens, și controversa privind ajutoarele economice post-coronavirus.
Cetățenii din Hexagon și cei din Peninsulă spun că ar trebui să existe mai mult sprijin pentru țările afectate de pandemie, o opinie care are și un procent nesemnificativ de nemți.
Și, toți cei intervievați sunt de acord cu faptul că cea mai urgentă este redresarea economică. Sunt în favoarea consolidării serviciilor sanitare, stabilizării monedei euro și ajutorării șomerilor.
Sondajul confirmă faptul că nemulțumirea față de UE este legată și de factori economici preexistenți coronavirusului. Epidemia a agravat pur și simplu viziunile critice ale țărilor din sudul Europei.
Discussion about this post