Examinare exclusiv on-line pentru certificatul profesional tehnologic

De urmărit dacă se va păstra aceeaşi metodologie şi în 2021

Vă invităm să dați share la această știre

Prin Ordinul de ministru nr. 4.325/2020, publicat în Monitorul Oficial pe 22 mai, examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online.

Astfel, deşi metodologia de certificare pentru licee tehnologice prevedea, la „Capitolul V – Organizarea și desfășurarea examenului de certificare” că „la examen, candidatul se prezintă cu partea practică executată (produsul, atunci când este cazul) împreună cu partea scrisă și își susține oral proiectul realizat. Fișa de evaluare a proiectului și a susținerii orale este completată cu datele de monitorizare a progresului proiectului (partea I a Fișei de evaluare a proiectului și a susținerii orale) și aprecierile îndrumătorului de proiect privind calitatea activității candidatului și calitatea proiectului (părțile II – III ale Fișei de evaluare a proiectului și a susținerii orale), concretizate în punctaje.”, anul acesta, din pricina situaţiei, examinarea se va face doar contactless.

Proiectul în vederea susținerii examenului de certificare se realizează în format pdf și se trimite la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani. În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ, se arată într-un ordin al ministrului Educației.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă. Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat”, se mai precizează în ordin.

Conform actului normativ, pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator. Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat, pecizează minsterul,  înseamnă că nu a depus proiectul (sic!).