Eroare gravă în sânul NATO între doi aliați

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa, anunţă secretarul general NATO.

Vă invităm să dați share la această știre

„Autorităţile militare NATO vor investiga pentru a clarifica situaţia şi a face lumină în acest caz”, a declarat joi după-amiază Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, în cursul unei reuniuni cu miniştrii Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

„Cred că este cea mai bună modalitate, acum, de a clarifica cu adevărat ce s-a întâmplat. NATO susţine aplicarea deciziei ONU de a impune un embargou asupra livrărilor de arme în Libia. Susţinem eforturile ONU de a găsi o soluţie la conflict”, a precizat Jens Stoltenberg, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.

Fregata franceză Le Courbet a fost vizată, pe 10 iunie, de radarul unei nave militare turce. „Fregata Le Courbet a fost vizată de trei ori de radarul utilizat de obicei pentru lansarea de atacuri”, a acuzat Ministerul Apărării de la Paris.

Este al doilea incident major între țări aliate NATO din ultimele 2 luni

 

Avioane militare turce au perturbat deplasarea unui elicopter grec în care se aflau ministrul Apărării, Nikos Panagiotopoulos, şi şeful Statului Major al armatei Greciei, generalul Konstantinos Floros, susţine Guvernul de la Atena, în timp ce Turcia respinge acuzaţiile, informează Associated Press, citată de Mediafax.

Incidentul aerian a avut loc la începutul lunii mai în zona Insulei elene Oinousses. Două avioane multirol turce au perturbat zborul unui elicopter grec în care se aflau ministrul elen al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, şi generalul Konstantinos Floros, şeful Statului Major al armatei. Avioane militare elene au fost mobilizate pentru a intercepta aeronavele turce, care s-au îndepărtat fără incidente suplimentare.

„Turcia depăşeşte frecvent limitele dreptului internaţional şi ale relaţiilor de bună vecinătate”, a declarat luni Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

„Un astfel de comportament al Turciei nu ajută la reducerea tensiunilor, lucru pe care ar trebui să îl caute ambele ţări în acest moment”, a afirmat Nikos Panagiotopoulos.