Epidemia care a făcut un milion de morți și lumea nici n-a băgat-o în seamă

Vă invităm să dați share la această știre

Cifrele variază între un milion de morți, oficial, până la patru milioane de morți în întreaga lume. Este vorba de pandemia de gripă din 1968, a doua ca proporții dintre cele trei produse în secolul trecut. Pornită din Hong Kong, gripa a îmbolnăvit 500.000 de oameni în primele două săptămâni, iar în câteva luni se răspândise în întreaga lume. La fel ca și pandemia de acum, gripa Honk Kong ataca plămânii, victimele decedând de hemoragie pulmonară, relevă agenția France Presse.

Cu ce diferă gripa din 1968 de cea de acum, pentru că, să nu uităm, și acum ne confruntăm tot cu o formă de gripă? Diferența este că, în urmă cu 50 de ani, lumea nu s-a oprit în loc din pricina pandemiei. Chiar dacă gripa a cuprins întreaga lume, nimeni nu a intrat în carantină, nimeni nu umbla cu mască și mănuși. Nici autoritățile, nici presa nu au făcut o tragedie din gripa respectivă. Dacă ne raportăm la situația de acum, este interesant de văzut cum aborda presa din Franța, de pildă, situația. În Franța, gripa Hong Kong a ucis 31.000 de oameni, iar în decembrie 1969, momentul de vârf al epidemiei, morgile spitalelor nu mai aveau unde să depoziteze cadavrele. Cu toate acestea, cotidianul „Le Figaro”, nota că epidemia de gripă este staționară, iar „Liberation” liniștea spiritele apreciind că boala bate în retragere.

Despre o epidemie similară, produsă în 1957 nici nu are sens să mai menționăm, nici aceea nu a stârnit panică, deși și atunci au murit peste între unul și două milioane de oameni.

Cum stăm în prezent? Pe plan global, astăzi sunt înregistrate 259.000 de victime, miliarde de oameni au fost sau mai sunt încă în izolare, iar economia planetară este la pământ.

Și pentru că tot am amintit de cele trei mari episoade pandemice ale secolului trecut, este important de reținut că toate au dispărut de la sine, fără să se utilizeze vaccinuri sau medicamente minune.

Faimoasa epidemie de gripă spaniolă a atins apogeul în toamna lui 1918, cu un al doilea val devastator, strâns legat de circumstanțele particulare ale epocii, respectiv întoarcerea multor soldați de pe front. Și totuși, în câteva săptămâni de la atingerea vârfului, gripa spaniolă a dispărut fără urme. Un exemplu uimitor este cel al orașului american Philadelphia, unde s-au înregistrat 4.597 morți în săptămâna 9-16 octombrie, iar la 11 noiembrie gripa spaniolă dispăruse din oraș.

La nivel global, au mai apărut focare și după toamna lui 1918, dar doar în câteva țări, bilanțul victimelor fiind mult mai mic.