În Elveția, sute de oameni s-au adunat sâmbătă, 9 mai, în fața Parlamentului elvețian de la Berna, criticând restricțiile barbare impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Conform agenției de presă Keystone-ATS, protestatarii au huiduit polițiștii prezenți la protest și au atăcat rstricțiile în vigoare, spunând că acesta încalcă drepturile fundamentale ale omului. Aceștia i-au dat ca exemplu pe suedezi, spunând că „fără măsuri de izolare, Suedia procedează la fel ca Elveția”.
În afară de Berna, s-au mai organizat proteste și la Zurich, unde s-au strâns zeci de persoane și în Saint Gall, unde doar câteva zeci au participat. Desigur, în Elveția, la ora actuală, protestele și exprimarea opiniei libere sunt interzise, precum și în alte țări europene, cum ar fi România.
Poliția a dispersat astfel de adunări (în Elveția, grupările sunt restrânse la maxim 5 persoane) și în weekendul trecut, mișcare criticată de gruparea Amnesty Internațional.
„Chiar și în timpul unei epidemii, interdicția generală a întrunirilor ar trebui să fie o măsură de ultimă soluție. Măsurile de limitare a demonstrațiilor publice ar trebui aplicate proporțional. Nu există niciun motiv să interzicem formele de acțiune care nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică ” au declarat aceștia.
Și chiar dacă măsurile de izolare și restricțiile au început să se relaxeze în Elveția, asta nu i-a oprit pe protestatari din a spune pe nume abuzului care se întâmplă în țara lor. În Elveția, s-au redeschis recent saloanele de înfrumusețare și urmează ca săptămâna asta să se redeschidă școlile, muzeele, restaurantele și librăriile.
Însă abuzul abuz rămâne, iar restricțiile fără sens impuse de autorități continuă să fie criticate dur de populație. Desigur, Elveția nu e singura țară care a văzut astfel de proteste. În SUA, majoritatea statelor au susținut în ultimele două săptămâni proteste de amploare. Nemții, la fel, au ieșit în stradă pentru drepturile lor. Românii, însă, nu.
Discussion about this post