Economia românească a fost serios zdruncinată de epidemie. Ce specialiști universitari au dat verdictul

Economia României a înregistrat în trimestrul doi o scădere profundă, cu 12,3% mai accentuată decât în primul trimestru din 2020 și cu 10,5% mai accentuată decât în perioada similară a anului 2019, din cauza pandemiei, susțin specialiștii UBB.

Vă invităm să dați share la această știre

Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca (UBB) au analizat, în cadrul proiectului cu tema ”COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor” efectele pe care le-au avut asupra economiei românești primele 200 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul virus declarat în România.

Principalele concluzii formulate de echipa de cercetare arată că în primele 200 de zile ale pandemiei au fost efectuate 2,04 milioane de teste și au fost confirmate 103.495 cazuri de coronavirus, 43.025 de persoane fiind vindecate, în timp ce 4.163 au decedat, numărul cazurilor active în data de 13 septembrie fiind de 56.307.

”În ceea ce privește evoluția economiei în general, efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite încă din primul trimestru al anului, acestea fiind intensificate în trimestrul al doilea. Astfel, economia românească a înregistrat scăderi profunde în cel de-al doilea trimestru, acestea fiind cu 12,3% mai accentuate decât în primul trimestru și cu 10,5% mai accentuate decât în perioada similar a anului 2019”, arată UBB.

Conform studiului realizat de analiștii UBB, pandemia a afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate ramurile principale ale economiei, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică indicând faptul că sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de domeniul serviciilor private.

Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în industria ospitalității și a turismului, respectiv în cazul serviciilor de artă, cultură și divertisment.

În contextul pandemiei, rata șomajului a crescut de la 3,7% în luna ianuarie până la 5,4% în luna iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele de sprijinire a ocupării.

Citește întreg articolul pe www.vp-news.com.