După ce s-a văzut cu voturile în urne, Iohanis vrea primari aleși în două tururi

Gura președintelui adevăr grăiește: „atunci când autoritățile acționează cu răspundere, rezultatele se văd”. Să fie vorba oare de zecile de primari transferați de la PSD?

VP-news – Klaus Iohanis Wiki

Vă invităm să dați share la această știre

Președintele Klaus Iohanis și-a făcut în prima zi de după alegeri inevitabila declarație de presă, în care după ce a felicitat autoritățile locale, precizând că „atunci când autoritățile acționează cu răspundere, rezultatele se văd”, a declarat că este nevoie de alegerea primarilor în două tururi:
„Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare. Printre acestea se numără și modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orașele și comunele timp de 4 ani.”
Ceea ce președintele nu vrea să spună este că există un proiecte de lege în acest sens, depus de PMP încă de anul trecut. „Alegerea primarilor în două tururi reprezintă cel mai important mesaj de schimbare pe care clasa politică îl poate da în 2020. (…) Așa cum am spus de nenumărate ori, și o repet, în acest moment nu există niciun proiect mai important pentru România decât revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asumarea unei asemenea modificări legislative urmărește creşterea încrederii cetăţenilor în procesele şi instituţiile democratice prin apropierea aleşilor de cetăţean. (…) PMP a depus un proiect de lege în acest sens, adoptat de Senatul României și blocat mai apoi în Camera Deputaților. Anul trecut am strâns peste 1 milion de semnături pentru susținerea acestei inițiative legislative. Prima solicitare pe care am adresat-o Guvernului Orban înainte de învestitură a fost tocmai cea de promovare a alegerii primarilor în două tururi. Noi ne-am ținut de cuvânt și am votat Guvernul, acum e rândul partenerilor noștri liberali să facă ce au promis”, scria la începutul acestui an președintele PMP Eugen Tomac, pe contul de social media.
După cum se știe deja, premierul Orban a făcut exact pe dos. Și în plus a racolat cateva zeci de primari de la PSD – că tot se declarai capii PNL inamicii traseismului politic – și a exclus PMP din alianța de dreapta.