Un procuror din orașul Moinești din județul Bacău a închis cazul împotriva etnicilor români care s-au confruntat cu etnicii maghiari cu privire la instalarea crucilor ortodoxe la un cimitir pentru victimele Primului Război Mondial din satul Valea Uzului în iunie 2019, spunând că nu consideră scandarea „Afară, afară cu ungurii din ţară!” ca instigare la ură.
Procurorul Daniel Gălbează a susținut că, pentru a fi considerat drept discurs de ură, scandarea ar fi trebuit „direcționată către o categorie de persoane (de exemplu, persoane cu dizabilități, homosexuali etc.) și nu către un grup etnic”. De asemenea, procurorul a citat mai mulți martori care au susținut că etnicii maghiari de la cimitir „au avut o atitudine care a instigat la violență, în timp ce etnicii români nu au răspuns la aceste provocări”.
Gălbează a opinat că atât etnicii români, cât și etnicii maghiari implicați în incident sunt cetățeni români și a ignorat imaginile care îi arată pe maghiari cum se roagă în liniște la cimitir, în timp ce românii ar fi scandat mesaje naționaliste.
Tensiunile s-au ridicat la cimitirul Valea Uzului (Uzvolgy în maghiară) din județul transilvănean Harghita, unde etnicii maghiari alcătuiesc majoritatea, după ce autoritățile locale au ridicat 52 de cruci ortodoxe care comemorează soldați români căzuți în interiorul cimitirului, unul dintre cele mai mari memoriale ale Primului Război Mondial din zonă. Maghiarii au reacționat acoperind crucile ortodoxe cu saci de gunoi și s-au adunat ulterior la cimitir pentru a se ruga în timp ce formau un lanț uman pentru a proteja spațiul. Un grup de români care purtau icoane și steaguri au intrat apoi în cimitir pentru a se confrunta cu ungurii. Autoritățile române au acuzat reprezentanții comunității maghiare că au ridicat anterior 600 de cruci de lemn decorate cu simboluri naționaliste maghiare, sponsorizate de guvernul de la Budapesta. Crucile nu au fost așezate nu numai acolo unde sunt înmormântați soldaţii maghiari, ci și în zonele cimitirului unde se află mormintele românilor, austriecilor, germanilor, rușilor, italienilor și sârbilor, toţi aceştia fiind soldaţi care au participat la luptele din zona respectivă.
Incidentele au condus la un conflict diplomatic declarativ între București și Budapesta, guvernul maghiar solicitând ca România să pună capăt oricăror „provocări”.
Pe de altă parte, ActiveWatch solicită Inspecției Judiciare să se autosesizeze și să investigheze modul în care procurorul Daniel Constantin Gălbează a soluționat cazul Valea Uzului și solicită Ministerului Public și Ministerului de Justiție să consolideze eforturile de instruire a procurorilor cu privire la tratarea corectă a cazurile suspecte de discurs și infracțiuni motivate de ură.
Discussion about this post