Doris Croitoru, artista culorilor vedetelor: Arta coafurilor vine din pasiunea pentru desen

Totul a început pentru ea ca o joacă, din pasiunea pentru desen, cu o prietenă care o tundea și la care își petrecea timpul apoi cu orele pentru a descoperi noi combinații de culori pentru păr. Joaca s-a transformat în ocupație odată cu școala de pregătire pe care a urmat-o, descoperind ușor-ușor ”ingredientul” principal al coafurilor: culorile.

Vă invităm să dați share la această știre

Doris este absolventă de Psihologie. Este jovială, sinceră, pasionată  și i-a plăcut întotdeauna să fie aproape și să asculte oamenii.

Este partener de încredere la Cristi Pascu Exclusive, salonul de înfrumusețare al vedetelor.

Totul a început pentru ea ca o joacă, din pasiunea pentru desen, cu o prietenă care o tundea și la care își petrecea timpul apoi cu orele pentru a descoperi noi combinații de culori pentru păr. Joaca s-a transformat în ocupație odată cu școala de pregătire pe care a urmat-o, descoperind ușor-ușor ”ingredientul” principal al coafurilor: culorile.

Lucrează la acest salon de 15 ani, unde a început de la activități ca spălat cu șampon.

Cristi Pascu a văzut că Doris are talent și potențial, așa că acum ea este mâna lui dreapta, asistenta personală.

Dacă înainte de 1989 era o școală profesională unde se învăța absolut tot despre domeniul îngrijirii frumuseții, de la cosmeticiană, la manichiuristă, la frizerie.
Acum lucrurile sunt schimbate și diferențiate: cosmeticiana se ocupă de ”decor”, de partea de epilat, de tratamente, de pensat, e cu totul altceva față de ceea ce se știa înainte de revoluție despre cosmeticiană. Au apărut mai multe ramuri: hairstylistul este cel care se ocupă numai de păr, de tunsoare, de coafură, de colorat, tratamente.

Timpul a trecut, iar școlile profesionale au fost înlocuite de academii cum este Academia Cristi Pascu unde angajații de la salon mergeau și predau cursanților, făceau practică pe domenii: frizerie, coafură și culoare.

La final se dădeau diplome, după un examen cu reprezentanți din Ministerul Muncii, durata unui curs fiind de aproximativ 4 luni, diplome ce sunt necesare pentru deschiderea unui salon.

Doamnele vor tunsori clasice în general, dar mai sunt și cele care vor să se radă într-o parte a capului sau să-și lase creastă pe mijloc.

Cristi Pascu a fost declarat hairstylistul vedetelor în 2015, după un concurs care a inclus mai multe probe printre care și una de creativitate în final.

Clientele își mai aduc și poze cu tunsorile pe care le-ar dori, iar cei de acolo se interesează de istoria părului, se uită la fizionomie, se ține cont chiar și de caracterul celui venit la salon.

Clienții aduc cu ei și superstiții de genul ”Dacă nu ai mâna bună, nu ne crește părul!” , sau țin cont de fazele lunii când se tund.

Dintre obiceiurile nesănătoase ale clienților Doris amintește că sunt câțiva care se vopsesc acasă sau se decolorează sau pleacă către alt salon și-și strică culoarea dobândită aici. Astfel, salonul a devenit unul de reparații ale culorilor părului de multe ori, fiind o adevărată ”inginerie” să găsești cantitatea potrivită, antioxidantul , dar și marca profesională de culori care se distribuie doar către saloanele de coafură. Secretul constă și în cum se obține culoarea dorită de client din alte culori și o anumită pregătire în timp în care hairstylistul le descoperă pe acestea.

Cum se folosesc combinațiile de acuarelă pentru pictură așa se întâmplă și la păr”, ne mărturisește Doris. Se numește colorometrie.

Deși sunt multe vedete care le calcă pragul, sunt și clienți care nu vor să se afle că vin acolo.

Carantina, o perioadă cu multe solicitări refuzate

În perioada carantinei au fost și clienți care au cerut să fie ”aranjați” la domiciliu, dar salonul a rămas închis și a susținut fervent prin petiții redeschiderea rapidă a industriei de înfrumusețare.

Motivația lui Doris este satisfacția clientelor, dar și plăcerea de a sta de vorbă cu ele, fiind cunoscut că se vorbesc multe într-un salon, arta coafurilor și psihologia mergând mână în mână aici.

Deși a vrut să renunțe de multe ori la această meserie, priceperea pe care o arătă mereu în înțelegerea nevoilor clientelor a determinat-o să-și continue activitatea, văzând cât de deschise și relaxate sunt femeile care vin la coafură.

Cheia unui salon este ”să știi cu se mănâncă această meserie”. Este o afacere de viitor, dar care necesită multă atenție, răbdare și pricepere.