Sorin Grindeanu, fost ministru MCSI, fost premier, fost pucist împotriva lui Liviu Dragnea este acum și fost președinte ANCOM. Pe motiv de incompatibilitate, după ce a fost numit prim-vicepreședinte PSD, nemairezistând cântecului de sirenă al lui Marcel Ciolacu care l-a chemat să facă echipă la alegeri. Rezultatele primei reprize electorale sunt sub așteptări – cel puțin ale social-democraților –, dar meciul nu este încă încheiat. Urmările demisiei lui Grindeanu încep însă să se vadă – PSD-ul a încearcă să grăbească lucrurile pentru ca să își numească oamenii la conducerea autorității, în timp USR-ul și PNL-ul încearcă să temporizeze situația până când vor obține majoritatea în Parlament, pe care speră să i aibă după 6 decembrie. Miza e mare – licitația 5G care deja a fost amânată cu mai bine de un an, iar presiunea operatorilor telecom devine din ce in ce mai mare. Unde mai pui că și chinezii de la Huawei nu vor să rateze oportunitatea și fac un lobby intens pentru a fi acceptați ca furnizori de infrastructură, deși protocolul cu SUA îi elimină din cursa 5G.
Potrivit deputatului USR de Timiș Sorin Drulă „ Deși legea spune că procesul de selecție la nivelul parlamentului se face DUPĂ data vacantării (deci după 16 octombrie), PSD a propus un calendar imposibil: până vineri, 9 octombrie, la ora 12 se depun candidaturile la secretariatele comisilor de IT&C din Cameră sau Senat; luni, 12 octombrie, se face selecția candidaților care merg la plen și probabil marți sau miercuri se votează noul președinte. E o bătaie de joc evidentă și parte din jocul de politizare a instituției. PSD se luptă cu disperare pe final de mandat să-și pună încă un om.
Bunele intenții ale deputatului USR devin evidente în finalul mesajului postat pe contul de social media: „Sper ca toate forțele politice din parlament să se opună acestei încercări disperate de control pe o instituție care gestionează o piață de miliarde și licitația pentru licențele 5G pe care au pus ochii chinezii. ANCOM poate merge foarte bine înainte condusă de unul din cei doi vicepreședinți (oameni tehnici, solizi profesional, cu vechime în ANCOM) și noul parlament să numească un președinte tot un profesionist, apolitic.”
Ideea e clară: opoziție și interimat până vine noul parlament…
Discussion about this post