Pe de o parte, cursurile online îi vor proteja pe elevi de coronavírus, pe de altă parte, vin la pachet cu mai multe probleme. Miopia şi obezitatea sunt două dintre cele mai grave, spune pediatrul Valeria Herdea.
„În momentul în care stă la calculator foarte mult, poate avea tulburări de vedere, tulburări de auz. Obezitatea este unul dintre cele mai serioase efecte secundare. Gândiţi-vă că aceşti copii nu se mişcă, stau în faţa calculatorului şi ronţăie. Important este ca la fiecare jumătate de oră să fie oprit contactul cu calculatorul. Să facă mişcări de gimnastică, să aerisească camera. În cazul în care nu avem ecran cu protecţie, avem două variante: stăm mai puţin la calculator sau procurăm ochelari de protecţie”, declară Valeria Herdea, pediatru.
Anca, mama a doi copii de clasa a II-a şi a IV-a, este împotriva cursurillor online şi vrea să-i ţină pe cei mici departe de tablete şi telefoane. Femeia crede că şcoala online nu este o soluţie.
„Nu este ok pentru copiii de orice vârstă să fie izolaţi din punct de vedere social. Un copil nu este pregătit din punct de vedere fizic şi emoţional să stea 3 ore în faţa calculatorului. Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă la ciclul gimnazial, unde ar trebui să petreacă 6 ore. Mă oftic că nu pot să le ofer lucruri normale, cum ar fi să se joace cu alţi copii”, spune Anca Ionescu.
Deocamdată, Ministerul Educaţiei nu a luat o decizie în legătură cu începerea noului an şcolar. Sunt luate în calcul trei scenarii, printre care organizarea cursurilor parţial sau integral online.
Discussion about this post