Termenul de „vampir emoțional” a fost prima oară folosit de autorul american Albert Bernstein, în legătură cu unele persoane cu boli psihice care seacă energia celor din jur. Astăzi, el este folosit într-un spectru mult mai larg, și nu mai are vreo legătură cu problemele psihice.
Astăzi, termenul de vampir emoțional se poate referi la oricine. Iubitul care nu face și nu spune nimic, dar cumva mereu te face să te simți prost. La prietenii care îți minimalizează interesele și reușitele. Sau la colegul de servici care mereu se plânge de câte ceva.
În final, toți cunoaștem un astfel de vampir și ne întrebăm obosiți ce am putea face în privința acestuia?
Conform revistei Psychology Today, există trei tipuri principale de vampir, iar pentru fiecare, niște moduri simple de a te proteja.
1. Vampirul narcisist
Cu un narcisist, e întotdeauna vorba despre el. Indiferent dacă are ceva de povestit au ba, el va monopoliza discuția cu viața și dilemele sale. Când în fine te lasă și pe tine să povestești, te va întrerupe și nu-ți va oferi vreun sfat util.
Narcisiștii sunt periculoși pentru că le lipsește capacitatea de a empatiza cu viața și problemele tale, iar atunci când ceva nu le convine, le e foarte ușor să-și retragă susținerea și dragostea.
Cum te poți proteja: Fii realist, în primul rând. Nu-ți face speranțe și dacă se poate, limitează interacțiunea cu ei. Oamenii ăștia sunt limitați emoțional și nu îți vor oferi niciodată dragostea sau susținerea pe care o dorești.
Nu-ți împărtăși cele mai mari secrete sau probleme cu ei pentru că le-ar putea folosi împotriva ta, și oricum nu vor încerca cu adevărat să te ajute.
2. Vampirul victimă
Toată lumea e împotriva lor. Părinții, iubita, șeful, chiar și prietenii. Ei n-au niciodată noroc, și ori de câte ori le oferi o soluție sau încerci să-i îmbărbătezi, ei vor avea un argument împotrivă. Adevărul e că oamenii ăștia nu vor o soluție, ci vor doar să își plângă de milă.
Iar pentru tine, devine obositor destul de repede. Nu doar că nu vor să-ți accepte ofertele de ajutor, dar parcă și tu te simți lovit de soartă după interacțiunea cu ei.
Cum te poți proteja: Din nou, limitează contactul. Atunci când te atrag la o discuție, încearcă să le transmiți discret (prin limbajul corporal și prin replici politicoase) că nu e un moment bun. Dacă sunteți apropiați, îi poți spune direct că nu dorești să continui discuția dacă vor refuza în continuare să vorbească despre soluții concrete.
3. Vampirul autoritar
Tipul ăsta mereu știe ce-i mai bine pentru tine. Adesea, începe cu fraze de genul „știi ce-ți trebuie ție…” și apoi îți spune. Dacă nu ești de acord, te ignoră sau te contrazice, iar la sfârșitul interacțiunii, te simți slab și „certat”.
Cum te poți proteja: Nu juca pe victima. Cu un astfel de vampir, e foarte ușor să cazi în defensivă, dar asta doar îl întărâtă și mai tare. Mulțumește-i de sfat, dar spune-i că vrei să te descurci de unul singur.
Poate fi greu să întrerupem legătura, mai ales când vampirul ne e apropiat sau când îl cunoaștem de mult timp (iar relația a avut timp să se așeze), dar e un pas necesar pentru propria sănătate. În momentul în care te simți mai bine când nu ai de-a face cu persoana respectivă, atunci ar trebui să-ți fie destul de clar că ai de-a face cu un vampir emoțional, iar cel mai bine ar fi să limitezi contactul cu acesta.
Cineva mi-a spus cândva că dacă interacțiunea cu o persoană sau cu un grup nu îmi face plăcere, atunci nu merge atât de des și nu sta atât de mult. E un sfat care mi-a amintit de-a lungul anilor că am făcut decizia corectă când m-am îndepărtat de vampirii emoționali din viața mea, și poate te poate ajuta și pe tine!