Autoritățile de la Londra se pregătesc să anunțe săptămâna viitoare un plan de redeschidere a țării, însă reluarea activităților socio-economice se lovește de o problemă pe care nimeni nu o anticipase – coronafobia. Oficialii sunt îngrijorați de faptul că un mare număr de cetățeni sunt încă foarte speriați de coronavirus și nu vor fi dispuși să se întoarcă la muncă, relevă „Daily Mail”.
De vină pentru această situație sunt în primul rând autoritățile care au insistat până la isterizare asupra necesității izolării populației și a respectării cu strictețe a normele de distanțare socială. La fel de vinovată este și mass-media care săptămâni la rând a dus o campanie de terorizare a populației, transmițând 24 de ore din 24 numai știri apocaliptice. Campania dusă de oficiali și presa mainstream a panicat o parte a populației în așa măsură încât 25% dintre participanții la un sondaj de opinie au spus că doresc menținerea restricțiilor de circulație. Alții sunt atât de convinși că vor muri de coronavirus dacă ies din casă încât sunt hotărâți să stea baricadați până apare vaccinul salvator, lucru care nu se va întâmpla prea curând.
Guvernul de la Londra se întreabă acum cum să-i convingă pe oamenii prea panicați că de fapt nu e sfârșitul lumii, așa cum li s-a tot spus.
„Va trebui să venim cu un mesaj mai nuanțat acum”, este de părere secretarul de stat pentru construcții, Robert Jenrick, care dorește reluare muncii pe șantiere cât mai curând cu putință.
Pe de altă parte, chiar cotidianul menționat, „Daily Mail” este un exemplu pentru modul în care presa întreține atmosfera apocaliptică. În același material în care discută problema coronafobiei în contextul revenirii la normalitate, cotidianul are grijă să anunțe pe ton sumbru că în Germania, unde deja s-au relaxat restricțiile, au început să crească din nou cazurile. Cu asemenea atitudine cum să convingi populația că, totuși, nu bântuie ciuma pe străzi?
Discussion about this post