Sociologul Vasile Dîncu, perceput ca reprezentant al aşa-zisului Grup de la Cluj, în fapt reprezentant al organizaţiei PSD Bistriţa Năsăud, a fost ales joia trecută, în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN), preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD. Decizia a fost contestată de o parte dintre social-democraţi, printre care şi senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte executiv al PSD, care a pierdut postul de preşedinte interimar al partidului în favoarea lui Marcel Ciolacu, după alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut.
Imediat după alegerea lui Vasile Dâncu în funcţia de Preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, Klaus Iohannis a pronunţat de 22 de ori „PeSeDe” în 10 minute, în conferinţa de presă căreia i-a căzut victimă masca ordinară de pânză albastră, tuflită de profesoraşul de la Sibiu de cel puţin o dată pe minut. Pentru că rictusurile de dispreţ cu care ne-a obişnuit dictatoraşul nu se mai puteau vedea, iritarea simptomatică a fătălăului sas a reieşit din gesturile de aranjare a măştii. De precizat că, la intervenţia publică anterioară zilei în care s-a desfăşurat şedinţa CExN a PSD, Iohannis avusese un discurs împăciuitor, în care ceruse un consens naţional între actorii politichiei româneşti.
Ca la un semn, au apărut şi din interiorul PSD atacuri la adresa proaspătului lider. Disputa principală a fost legată de numirea lui Vasile Dâncu în funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, însărcinat cu organizarea Congresului. Faptul că Vasile Dâncu ar urma să facă parte din echipa pe care actualul preşedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, doreşte să o propună delegaţilor social-democraţi, în 22 august, pentru conducerea partidului în următorii patru ani, este bomboana de pe colivă.
Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, profesor de marxism-leninism la bază, dar, mai nou, credincios întru Dumnezeu şi negaţionist al Sars-Cov2, a criticat cooptarea lui Vasile Dâncu în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD şi a anunţat că va candida el însuşi pentru această funcţie la congresul partidului din această lună: „Eu cred că importul de persoane care să ocupe funcţii in partid nu face bine partidului, lezează grav cadrul democratic de dezbatere, la fel ca ideea de a candida în formule de echipă, care până la urmă retează o şansă individuală a unor persoane şi vizează eliminarea unor posibili adversari. (…) Este normal să candideze cei cu o pregătire şi experienţă. E o hotărâre pe care am luat-o ca urmare a dezbaterilor din partid. Dezbaterile din partid m-au determinat să fac lucrul acesta şi experienţa mea în cadrul partidului”.
Europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier PSD, a scris şi el pe Facebook, tot despre Vasile Dâncu: „Deci… reforma propusă este de genul: nu reprezintă nimic cei care câștigă alegerile!!! Important este să fie el în fruntea partidului și să ne explice cu doctrina și programele ideologice. Încerc să înțeleg personajul prin prisma faptului că el nu a câștigat niciodată alegerile pe acolo pe la el. Niciodată. Și prin urmare nu prea știe cum e. Dar emite axioma că cei care câștigă nu contează. Importanți sunt cei care sunt plini de avânt dar se împiedică-n papuci când pleacă la luptă (campanie)…. Și se mai și alintă că el nu prea vrea, dar este foarte rugat… Poate pe principiul că e bun la bătaie.. că a mai luat!!!”.
Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, l-a atacat și el în iunie pe Vasile Dâncu, căruia îi reproșează că nu a câștigat vreodată alegerile [locale, s.n.] pentru partid, deşi, în opinia şi după ştiinţa noastră, fără experienţa şi influenţa lui Vasile Dâncu puse în sprijinul lui Liviu Dragnea, PSD n-ar fi obţinut scorurile din 2016 la alegerile locale şi parlamentare.
Marian Mina, președintele CJ Giurgiu și un apropiate al senatorului Niculae Bădălău, a reacționat și el dur pe Facebook: „Singura sa dorință este de a acapara, inclusiv cu ajutor extern, puterea în partid. Totodată, cred că un partid sau un politician este respectat dacă performează electoral și politic…A și lăsat impresia unei conduite dominate de intoleranță, gândire nedemocratică și discriminare regională… În încheiere, ținând cont de aceste lucruri, solicit domnului Dâncu scuzele sale publice față de jignirile aduse organizațiilor PSD din sudul țării!”
Discussion about this post