Potrivit datelor oficiale, din 26 februarie curent şi până astăzi 18.070 de români ar fi fost confirmați cu noul coronavirus, dintre care 11.399 dintre ei s-ar fi vindecat şi 1.185 ar fi murit din pricina infectării cu Sars-Cov-2. Duminică, pentru prima dată după opt zile, au fost raportate peste 200 de noi cazuri. Chirurgul Horațiu Moldovan, cooptat secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că o singură zi de creștere nu este motiv de îngrijorare. Însă dacă se vor înregistra mai multe astfel de zile ar însemna că relaxarea a dus la agravarea situației. Reamintim că înaintea aşa-zisei relaxări, în perioada stării de urgenţă, măsurile referitoare la purtarea măştilor în spaţii publice închise nu erau obligatorii.
Dacă numărul cazurilor de COVID-19 va fi peste 200 zilnic și în perioada următoare, se poate pune problema unor măsuri mai severe, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan la (UM) Digi24. Duminică și luni s-au înregistrat, în fiecare zi, câte 213 noi cazuri, după opt zile în care numărul noilor depistări a rămas sub 200. Horațiu Moldovan a spus că trebuie urmărită evoluția din următoarele zile, iar creșterea cazurilor poate fi o consecință a relaxării, dar și o întâmplare. declaraţiile sale venind pe fondul unei pretinse depăşiri a pragului de 200 de persoane infectate pe zi, după cele opt zile în care s-a aflat sub acest indicator: „Creșterea de azi, de peste 200 de cazuri, nu e îngrijorătoare, poate fi consecința relaxării, poate fi pură întâmplare. Nu putem trage o concluzie după o singură zi. Dacă se va menține și zilele următoare creșterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor măsuri mai severe.”
Să recapitulăm: „creşterea nu e îngrijorătoare, poate fi consecinţa relaxării, poate fi întâmplătoare, dar, dacă vor apărea mai multe focare, va trebui să ne întoarcem la măsuri drastice”.
Tot conform informaţiilor propagate de aceeaşi grupare – Grupul de Comunicare Strategică, id est – care se află sub zodia condiţionalului optativ, în ultima săptămână ar fi apărut focare de COVID-19 în mai multe spitale din România. Astfel, autorităţile pretind că la Iași au fost confirmați cu coronavirus 36 de pacienți, medici și asistenți de la Spitalul de Neurochirurgie, iar în București, șase asistente medicale și infirmiere de la Institutul “Marius Nasta” ar fi fost depistate cu COVID-19. Focare au fost raportate și la două fabrici din țară. Este vorba despre Arctic Găești, care produce echipamente frigotehnice, și Alpin 57 Lux din Sebeş, producător de îngheţată.
Discussion about this post