Noi modificări legislative de natură să simplifice şi să flexibilizeze accesul la finanţare al IMM-urilor prin intermediul programului IMM Invest România au fost aduse recent prin intermediul OUG nr. 89/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 458 din 29 mai 2020.
Actul adoptat de Guvern redefinește, pe de o parte, beneficiarii programului al cărui obiectiv este acordarea de garanții de stat pentru creditele contractate de la instituțiile de creditare, iar, pe de altă parte, modifică și completează schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-19 .Conform noilor prevederi legale, beneficiarii programului sunt IMM care desfăşoară activitate economică (producţie, comerţ sau prestări de servicii), respectiv societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, societăţi cooperative, persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale şi întreprinderile familiale, dar – mai nou – și organizaţiile nonguvernamentale, asociaţiile şi fundaţiile sau, în anumite condiții, cooperativele agricole şi societăţile agricole care desfăşoară activităţi economice .
De amintit că acest program permite beneficiarilor să acceseze credite pentru realizarea de investiții și/sau credite/linii de crditare pentru capitalul de lucru, garantate de stat via FNGCIMM.
Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
În funcție de tipul beneficiarului (IMM sau microîntreprindere) și de tipul creditului accesat (credite de investiții și/sau credite pentru capitalul de lucru), statul poate garanta 80% sau 90% din valoarea creditelor, fără ca beneficiarii să fie obligați la plata dobânzii, comisioanelor de garantare sau a altor taxe. Costurile finanțării sunt subventionate 100% de la bugetul statului până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.
Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10 milioane lei pentru creditele de investiții și până la 5 milioane lei pentru capitalul de lucru, în funcție de beneficiarul creditului (IMM sau microîntreprindere).
Condiții pentru a beneficia de programul IMM Invest Romania
Pentru a fi eligibil, beneficiarul trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, între care amintim:
– să nu se afle în dificultate; față de vechea reglementare, condiția ca activitatea firmei să fi fost afectată din cauza pandemiei de Covid-19 a fost eliminată;
– să nu fie în procedură de insolvență;
– să prezinte instituției de credit garanții colaterale.
Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Discussion about this post