Un purtător de cuvânt a declarat pentru Financieele Dagblad că firma speră să mențină la minimum pierderile de locuri de muncă olandeze, transferând personal în alte divizii din grup.
Compania, care a înregistrat o pierdere de 287 milioane de euro anul trecut, are 13.000 de angajați pe plan global.
Damen Shipyards deţinea şantierul naval din Galaţi și a preluat la jumătatea anului 2018, de la Daewoo şantierul din Mangalia, cel mai mare jucător local din construcţia de nave. În urma tranzacţiei, fostul şantier Daewoo din Mangalia a devenit Damen Shipyards Mangalia S.A.
Compania olandeză Damen a pierdut definitiv procesul prin care a încercat să blocheze anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare
Licitația a fost organizată de Ministerul Apărării Naționale și câștigată de francezii de la Naval Group.
Procese pierdute la Tribunal și Curtea de Apel
Nemulțumiți de rezultatul licitației, avocații olandezilor de la Damen au deschis mai multe procese prin care au contestat procedura de atribuire a contractului. La Tribunalul București au pierdut procesul. A urmat un nou episod la Curtea de Apel București, unde avocații olandezilor au solicitat chiar și recuzarea celor trei judecători. În urma unui lung șir de termene, instanța a menținut decizia Tribunalului București.
Conform deciziei Curții de Apel București din 13 iulie a.c. în dosarul nr. 21131/3/2019, judecătorii au admis „recursul formulat împotriva încheierilor de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019. Casează încheierile de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019 şi în rejudecare constată că reclamanta datora o cauţiune în cuantum de 220.000 lei. Respinge, în rest, recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020”.
Practic, în urma acestei decizii, Ministerul Apărării Naționale va semna contractul cu Naval Group, dar doar după ce la nivelul ministerului va ajunge decizia oficială.
Damen, investigată în Olanda
În timp ce a încercat să blocheze achiziția de corvete din România, compania Damen era investigată în Olanda pentru mai multe de nereguli legate de obținerea contractelor pentru construcția unor nave în Trinidad & Tobago și Bahamas. Valoarea acestora este de 400 de milioane de euro. Ancheta continuă în Olanda.
Publicația olandeză NRC a dezvăluit că în această afacere ar exista și un intermediar, o companie din Barbados. Aceasta din urmă, NSG West Indies, este deținută de britanicul Stephen Hobson, un obișnuit al Caraibelor, unde face afaceri de aproape 50 de ani, în general ocupându-se de tranzacții pentru autoritățile din regiune.