Comisia Europeană propune un fond de relansare de 750 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice din UE provocate de pandemia de coronavirus, a anunțat pe Twitter comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.
Crearea acestui fond, adăugată celorlalte instrumente de relansare, este „o cotitură europeană pentru a face față unei crize fără precedent”, a comentat comisarul italian.
“Este momentul Europei”, clamează Ursula von der Leyen propunând un plan de relansare de 750 de miliarde de euro
Propunerea președintei Comisiei trebuie să obțină aprobarea statelor membre, apoi a Parlamentului European.
“Este momentul Europei”, a proclamat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunând Parlamentului European un fond de relansare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro finanțat – lucru inedit – dintr-un împrumut comun.
“Pentru Europa, măsurile cele mai îndrăznețe vor fi totdeauna cele care garantează cel mai bine viitorul”, a afirmat ea, prezentând acest fond botezat “UE noua generație”.
Cu acest instrument, Comisia va merge să împrumute 750 de miliarde de euro pe piață cu garanția indirectă a statelor membre pentru a investi în țările și sectoarele cele mai afectate.
Un fond constituit din alocări și împrumuturi
Ar fi prima dată când Uniunea ar emite datoria în comun la o scară atât de mare. Fondurile ar fi constituite din 500 de miliarde de euro alocări și 250 de miliarde de euro împrumuturi, într-o tentativă de a împacă o viziune mai meridională, care trece prin alocări către statele și regiunile cele mai afectate, de rambursat în solidar de cei 27, și o viziune mai nordică – reprezentată de Țările de Jos, Suedia, Danemarca și Austria – cerând să fie responsabilizat statul beneficiar prin intermediul unor împrumuturi condiționate.
Acest nou instrument ar fi sprijinit de bugetul 2021-2027 al Uniunii Europene, care potrivit propunerii Comisiei, se cifrează la 1.100 de miliarde de euro, adică doar cu puțin mai mult decât ultima propunere formulată în februarie de președintele Consiliului European, Charles Michel, când se ajunsese la un blocaj al discuțiilor despre buget în această iarnă.
Cu aceste instrumente și planul de urgență de 540 de miliarde de euro aprobat în aprilie ca un prim răspuns la criza sanitară și economică a coronavirusului, dna Von der Leyen scoate în evidență un efort de relansare total de 2.400 miliarde de euro.
Țările, divizate
Propunerea Comisiei va trebui să obțină aprobarea statelor membre – care rămân foarte divizate în materie bugetară – apoi al Parlamentului European, foarte voluntar pe această problemă.
“Să renunțăm la vechile noastre prejudecăți, să redescoperim forța ideii magnifice a unei Europe unite. Criza este extraordinară, dar oportunitatea care ni se oferă este și ea! Cu acest plan putem construi baza unei Uniuni climatic neutre, digitalizate și reziliente”, a îndemnat dna Von der Leyen.
Discussion about this post