Cluj-Napoca obţine o felie mare din Planul Naţional de Investiţii prezentat de guvernul Orban

În Plan sunt prevăzute proiecte importante şi pentru municipiile Craiova şi Iaşi

Vă invităm să dați share la această știre

La capitolul investiţii, Guvernul promite realizarea până în 2027 a trei spitale regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova, conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres până în 2030, construcţia metroului din Cluj şi finalizarea liniei de metrou care face legătura cu Aeroportul Otopeni. De asemenea, Guvernul mai promite reabilitarea şi modernizarea a 20.000 km de drumuri locale şi 7.000 km de drumuri judeţene, extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi realizarea Canalului Siret-Bărăgan.

Planul național de investiții și relansare economică elaborat de guvern include la capitolul infrastructură de transport marile proiectele Primăriei Cluj-Napoca: metrou, tren metropolitan, centură metropolitană. Nu lipsesc Autostrăzile Transilvania și Sebeș – Turda, dar și trenul de mare viteză Cluj – Oradea.

Documentul va fi prezentat oficial miercuri seara, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. În plan au fost incluse proiectele metrou Cluj-Napoca – magistrala Gilău – Florești – Cluj-Napoca și tren metropolitan Nădășelu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida.

Documentul mai prevede conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la 3.000 km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2020-2030, cu un cost estimat la 31 de miliarde de euro.

Aici sunt incluse proiecte rutiere ca Autostrada Transilvania (A3) Nădășelu – Suplacu de Barcău, Autostrada Sebeş-Turda, centura metropolitană Transregio Gilău – Cluj-Napoca – Apahida sau proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate, printre care Suceava – Cluj-Napoca sau Cluj-Napoca – Episcopia Bihor.

Ele sunt incluse la investiții în 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020-2030, cu un cost estimat de 18 miliarde de euro.