Epidemiologul şi salvamarul Iohannis a declarat azi la Cotroceni, într-o conferinţă de presă, printre altele, că acestă pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare:
„Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea structurilor locale. Sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează, se pot organiza alegerile. Va fi o campanie care se va desfășura în condiții foarte atipice. La mijlocul lunii august vom ști dacă vom organiza alegerile locale. În loc de un deficit de 3% vom avea un deficit considerabil mai mare, în această situație nu cred că se așteaptă cineva că toate cheltuielile planificate să fie făcute. Nu sunt bani pentru toate cheltuielile. Am rugat Guvernul să mărească atât cât se poate. Liberalii au dublat alocațiile anul trecut. PSD a vrut să copieze măsura și a mai dublat o dată. Mă aștept ca Guvernul să mărească pas cu pas, vorba cuiva, cât mai repede alocațiile. Vom avea o creștere a alocațiilor. La fel cu pensiile. Nu vor crește pensiile cu 40%, nu sunt bani. Dar ne vom gândi la o creștere. Nu putem lasă o categorie vulnerabilă, cum sunt pensionarii, să plătească toate costurile crizei coronavirusului. Vor crește în funcție de posibilități.
Legea privind stabilirea de către Parlament a legii alegerilor parlamentare a ajuns la promulgare, a spus președintele. Iohannis a mai spus că în ultimii 30 de ani guvernele au stabilit datele alegerilor, dar CCR (alt vinovat de serviciu) a lăsat la latitudinea Parlamentului organizarea datei alegerilor locale. Președintele a dat de înțeles că nu va promulga legea, pentru că în opinia lui este un conflict de interese că parlamentarii să stabilească data alegerilor legislative: „S-ar putea că unii parlamentari să vrea să-și prelungească mandatele. Poate dacă legea rămâne așa cum e, dar parlamentarii nu vor vota o dată a alegerilor, atunci ce e de făcut?”
Iohannis a precizat că în România Constituția este foarte fermă cu privire la durata mandatelor parlamentarilor. Acestea sunt de 4 ani: „PSD a tras de timp într-un mod cinic în Parlament cu privire la adoptarea legislației privind carantină și izolarea. A tergiversat enorm adoptarea proiectului de lege, pe care Guvernul l-a întocmit imediat. Un cinism pe care nu l-a putut bănui nimeni. Au apărut politicieni care în mod deschis au incitat la nesupunere, inducând în public ideea că aceste lucruri nu sunt grave. PSD-ul, cu un cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legislației și în această perioadă situația s-a deteriorat grav. Așa s-a ajuns la 1.200 de cazuri pe zi.
Despre anul școlar: „Sunt foarte preocupat cu privire la deschiderea noului an școlar. S-au făcut progrese importante în conturarea unor scenarii cu privire la deschiderea anului școlar.” Iohannis se va întâlni săptămâna viitoare cu membri Guvernului şi tot atunci va da un răspuns pe această temă: „Ar fi foarte complicat să existe doar școală online.” Președintele Iohannis a spus că școala cu certitudine nu va începe în condiții normale. „Probabil că va fi o procedura mixtă. Prima preocupare este siguranță copiilor și a cadrelor didactice.”
Despre decizia reintrării în starea de urgență, Iohannis a declarat că se va lua doar dacă specialiștii îi vor spune că nu există altă soluție. Iohannis e încrezător că românii vor reuși să stăpânească această epidemie în mod rezonabil: „Reintrarea în starea de urgență, care ar inhiba viață economică, este o ultimă soluție, când n-ar mai există nicio posibilitate să stăpânească pandemia.”
Discussion about this post