Pandemia H3N2 a ucis un milion de oameni, inclusiv aproximativ 100.000 de americani. Că și COVID-19, virusul H3N2 a început în China comunistă, taman în perioadă agitației revoluției culturale a președintelui Mao. Primul caz raportat a avut loc în iulie 1968 în Hong Kong, care la acea vreme era o colonie britanică.
Conform protocolului științific, boală a devenit cunoscută sub numele de gripă Hong Kong, nume contestat de unii parlamentari britanici care au preferat să o numească „gripa Mao”.
Deși politicile lui Mao au avut un rol semnificativ în extinderea epidemiei, dr. Wai-kwan Chang, ofițer medical principal în Hong Kong, a declarat că orașul și centrul comercial internațional s-au dovedit a fi „locuri eficiente pentru schimbul de virus cu alte părți ale lumii”.
Primele cazuri de infectare i-au surprins pe conducătorii Hong Kong-ului total nepregătiți, aceștia find preocupați de represiunea politică internă. Revoltele anti-coloniale au dus Hong Kong-ul într-o situație de criză în anul 1967, muncitorii de stânga și studenții organizând greve și proteste pentru a cere reforme.
În iulie 1968, jurnaliștii locali au început însă să scrie despre un nou virus ciudat. Până la 24 iulie, Hong Kong avea deja 300.000 de cazuri suspecte de gripă – 40% dintre funcționării guvernamentali și mai mult de jumătate din lucrători fiind bolnavi, potrivit presei locale.
Deși numai 22 de oameni au murit în Hong Kong din cauza gripei H3N2, ramificarile globale au fost mult mai grave. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății nu a lansat niciun avertizment până la 16 august. Dată la care însă virusul se fi răspândise deja masiv în Asia de sud-est, afectând inclusiv la o bază aeriană din Thailanda, unde se aflau cantonați 6.000 de militari americani a parte a eforturilor de război din Vietnam. Potrivit OMS, 8% dintre aceștia s-au îmbolnăvit, iar trupele care s-au întors acasă au luat virusul cu ele. Astfel, primul focar de infecție cu virusul H3N2 înregistrat în SUA a apărut la o școală de înstrucție din California.
Articol publict cu sprijinul https://viziere.com.ro
Image by Łukasz Dyłka from Pixabay
Discussion about this post