Utilizarea măştii de protecţie la nivelul întregii populaţii ar putea împinge transmisia COVID-19 până la niveluri controlabile pentru epidemiile naţionale şi ar putea preveni alte valuri ale bolii pandemice atunci când este combinată cu carantina, potrivit unui studiu britanic, relatează Reuters.
Aceeaşi sursă precizează că cercetarea, condusă de oamenii de ştiinţă de la universităţile britanice Cambridge şi Greenwich, vorbesec despre faptul că nu este suficientă doar carantina pentru stoparea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Studiul arată că şi măştile de protecţie pot reduce drastic ratele de transmisie dacă suficient de multe persoane le poartă în public.
„Analizele noastre susţin adoptarea imediată şi universală a măştilor de faţă de către public”, a declarat Richard Stutt, cel care a condus studiul la Cambridge.
De asemenea, el a spus că este esenţiala combinarea utilizării pe scară largă a măştilor cu distanţarea socială şi unele măsuri de carantină, deoarece acestea ar fi „un mod acceptabil de gestionare a pandemiei şi de redeschidere a activităţii economice” înainte de descoperirea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, preciează Reuters.
La debutul pandemiei, dovezi ştiinţifice privind eficacitatea măştilor feţei în încetinirea răspândirii bolilor respiratorii au fost limitate şi nu existau date despre COVID-19, deoarece era o boală necunoscută anterior.
După mai multe cercetări efectuate în ultimele săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă tuturor să poarte măşti de faţă, din ţesături, în public pentru a încerca să reducă răspândirea virusului.