Cea mai mare bancă din Marea Britanie a transferat fondurile prin filiala din SUA spre conturi HSBC din Hong Kong în perioada 2013-2014.
Rolul companiei bancare în schema frauduloasă de 80 de milioane de dolari este detaliat într-o serie de documente dezvăluite despre „activităţi bancare suspecte”, numite Dosarele FinCEN (FinCEN Files).
HSBC a comunicat că a respectat permanent obligaţiile legale de a raporta activităţi de acest fel.
Documentele arată că schema frauduloasă în investiţii, cunoscută drept Schema Ponzi, a început imediat după ce banca a fost amendată 1,9 miliarde de dolari în SUA pentru activităţi de spălare de bani. Banca a dat asigurări că va contracara astfel de practici.
Avocaţii investitorilor înşelaţi susţin că banca ar fi trebuit să acţioneze mai rapid pentru a închide conturile escrocilor.
Documenele includ o serie de alte dezvăluiri, precum sugestia că una dintre cele mai mari bănci din SUA ar fi ajutat un celebru lider interlop să transfere peste un miliard de dolari.
Ce sunt Dosarele FinCEN?
Dosarele FinCEN (FinCEN Files) conţin 2.657 de documente dezvăluite, dintre care 2.100 conţin informaţii despre activităţi suspecte. Rapoartele despre activităţi financiare suspecte nu sunt dovezi ale unor infracţiuni, băncile le trimit autorităţilor dacă suspectează activităţi incorecte ale clienţilor. Băncile cunosc identităţile clienţilor, astfel că nu este suficient să fie transmise rapoarte privind activităţi suspecte, dar să permită în continuare transferul de fonduri suspecte, în aşteptarea intervenţiei autorităţilor. Dacă au dovezi despre potenţiale activităţi infracţionale, ar trebui să oprească transferul de fonduri, precizează BBC, notând că dezvăluirile arată cum au fost spălate fonduri prin unele dintre cele mai mari bănci din lume.
Rapoartele privind activităţi financiare suspecte au fost transmise site-ului Buzzfeed şi distribuite Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).